Άνοδο στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης – Μειώνονται οι φόβοι για τις τράπεζες

Άνοδο σημειώνουν οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατά την έναρξη των συναλλαγών την Παρασκευή, καθώς Credit Suisse και First Republic Bank έλαβαν οικονομική στήριξη που αποσκοπεί στην αποτροπή κρίσης στον τραπεζικό τομέα.

Σε αυτό το κλίμα, ο βρετανικός δείκτης FTSE σημειώνει άνοδο κατά 0,81% στις 7.465 μονάδες. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,73% στις 15.086 μονάδες. Ο γαλλικός CAC κερδίζει 0,76% στις 7.079 μονάδες, ενώ ο ιταλικός MIB θα ενισχύεται 0,97% στις 26.156 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με άνοδο 0,8%, με όλους τους κλάδους να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν του ράλι με άνοδο 1,9%, ακολουθούμενες από τις μετοχές των ορυχείων, οι οποίες σημειώνουν άνοδο 1,4%.

Την Πέμπτη, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν και έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με την Credit Suisse να έχει περιορίσει τη δραματική πτώση της μετοχής της κατά 24% την Τετάρτη και να κλείνει τη συνεδρίαση με άνοδο 18,8%. Οι επενδυτές πήραν ανάσα μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει σωσίβιο ρευστότητας στην τράπεζα.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμά τους την Παρασκευή ότι αναμένουν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) τον Μάιο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης των 50 μ.β., ωθώντας το τελικό επιτόκιο στο 3,50% από 3,75%.

Tο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ανέρχεται πλέον στο 3,5%, με το επιτόκιο καταθέσεων να ακολουθεί στο 3%, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο την Παρασκευή μετά και την υπόσχεση για στήριξη της First Republic Bank, ενώ τα futures των αμερικανικών μετοχών παρουσίαζαν μεικτή εικόνα νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

H BlackRock Investment Institute δεν αναμένει ότι οι ρωγμές στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα αποτρέψουν τις κεντρικές τράπεζες από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Εκτιμά ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed «θα προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο για να διαχωρίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τραπεζών και τη διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», έγραψε σε σημείωμά της ομάδα αναλυτών της BlackRock

Οι short-sellers έχουν κερδίσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα στοιχήματα κατά του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα αυτόν τον μήνα μέχρι στιγμής. Και, ίσως παραδόξως, η Credit Suisse δεν ήταν το πιο κερδοφόρο στοίχημα σημειώνει το CNBC.