”Άνοδος” για το πετρέλαιο κοντά στα $82 – O ΟΠΕΚ+ εξετάζει μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής

  • Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 25% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μείωσε τη ζήτηση

Άλμα σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για να δώσει ώθηση στις τιμές. Μια μείωση αυτού του μεγέθους θα ήταν η μεγαλύτερη μετά την πανδημία, αν και οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ είπαν ότι η τελική απόφαση για το μέγεθος των περικοπών δεν θα ληφθεί μέχρι να συγκεντρωθούν οι υπουργοί στη Βιέννη την Τετάρτη.

Η τιμή των συμβολαίων του μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,6%, στα 87,38 δολάρια το βαρέλι. Όσον αφορά το αμερικανικό αργό, η τιμή του κινήθηκε ανοδικά 2,7%, φτάνοντας στα 81,60 δολάρια το βαρέλι.

«Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου πιθανότατα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Εντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον Όμιλο Oanda. «Οι Traders στον κλάδο ενέργειας ήταν απαισιόδοξοι το καλοκαίρι λόγω των φόβων για την παγκόσμια επιβράδυνση, αλλά τώρα φαίνεται ότι οι κίνδυνοι για το πετρέλαιο είναι ανοδικοί».

Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 25% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μείωσε τη ζήτηση. Τράπεζες όπως η UBS Group AG και η JPMorgan Chase & Co. ανέφεραν ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για να σταθεροποιήσουν τις τιμές.

Μια περικοπή άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα «θα είναι αρκετή για να βάλει ένα κατώτατο όριο στις τιμές», δήλωσε ο Φιλ Φλιν, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Price Futures Group.

Μια μεγάλη μείωση της παραγωγής μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες, όπου ο πληθωρισμός που οφείλεται στην ενέργεια έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.