Άναψε η φλόγα στο τεμάχιο 12

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου, διαδικασία γνωστή ως «άναμμα της φλόγας», έγινε πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη Noble, αρχικά το χρώμα είναι πορτοκαλοκίτρινο λόγω και της μεγάλης πίεσης του φυσικού αερίου που έρχεται στην επιφάνεια. Το πολυσυζητημένο τεστ στην πλατφόρμα της Noble στο οικόπεδο 12, το οποίο θα καταδειξει την πυκνότητα και η ποιότητα του κοιτάσματος Φυσικού Αερίου, θα διαρκέσει για πέντε περίπου ημέρες,

Από τις μετρήσεις που θα γίνουν, θα είναι δυνατό να γνωρίζουμε τόσο τη ροή όσο και την πίεση του ΦΑ, γεγονός που θα μας επιτρέψει να υπολογίσουμε την ποσότητα, στο τέλος της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, το άναμμα είναι συμβολικό, αφού για πρώτη φορά κυπριακό φυσικό αέριο θα βγει στην επιφάνεια.

Από τη δοκιμασία παραγωγής, διευκρίνισε, δε θα καθοριστεί η ποσότητα, αλλά η πίεση και η ποιότητα του κοιτάσματος.

Ανακοινώσεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου θα γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ανάλογα με τις ποσότητες θα γίνει και ο προγραμματισμός. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται χρήση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, δήλωσε, εξάλλου, ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο τεστ, το οποίο θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε με αρκετή ακρίβεια την πίεση και την ποιότητα του κοιτάσματος.

Συγκεκριμένα, είπε, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια. Από το χρώμα της φλόγας θα διαφανεί η ποσότητα του μεθανίου.

Η πίεση και η ροή είναι δεδομένα εξαιρετικής σημασίας, αφού αποτελούν τη φυσική δύναμη, η οποία θα οδηγεί το αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης και στη συνέχεια με αγωγούς στην περιοχή Βασιλικού.