Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων ζητά ο Έρογλου

Υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τάχθηκε ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζοντας ότι στην «νότια Κύπρο» επικρατεί η άποψη για αναβολή και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να πει αυτή τη στιγμή εάν οι συνομιλίες θα αρχίσουν τον Οκτώβριο ή όχι.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας πριν τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος της Τουρκίας, υπό τον Πρόεδρο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν άμεσα και τότε θα δουν τη στάση της ε/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι η οικονομική κρίση στην ε/κ πλευρά μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια.

Μετέφερε, συνέχισε, είτε τηλεφωνικώς προς τον Ε/κ ηγέτη, είτε μέσω των ΗΕ την άποψη της τ/κ πλευράς ότι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν. «Αλλά όπως είδα στην νότια Κύπρο είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η έναρξη των συνομιλιών πρέπει να αναβληθεί»

Θα συνεχίσει, είπε, να ενημερώνει την κοινή γνώμη όσον αφορά την θέση του για επανέναρξη των συνομιλιών, λέγοντας πως δεν είναι εύκολο να φτάσεις σε μια συμφωνία μόνο με την επιθυμία μιας πλευράς, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι Ε/κ που απέρριψαν την συμφωνία που είχαν ετοιμάσει τα ΗΕ, ως αποτέλεσμα των προηγούμενων διαπραγματεύσεων.

«Θα δούμε εάν ο νέος Πρόεδρος είναι ή όχι απορριπτικός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι αυτό πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν άμεσα».

Ο Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στους εορτασμούς για την 1η Μαΐου, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι αυτοί διοργανώθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα ή λυπηρό γεγονός και την λύπη του για τα χθεσινά επεισόδια στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι βλέπει όσους “μεταναστεύουν” από την Τουρκία στα κατεχόμενα ως αδέρφια. Όταν συζητούμε αυτό το θέμα στις συνομιλίες, συνέχισε, όπως και όσους ήρθαν από τη Βρετανία ή την Αμερική, «τους αδερφούς μας που ήρθαν από την Τουρκία, ως μετανάστες τους κάνουμε ‘υπηκόους’.

Αυτοί που έρχονται από την Τουρκία είναι Τούρκοι και βρίσκονται με τους εδώ Τούρκους». Αυτό το θέμα, κατέληξε, πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα.