“Άκαρπη” η συζήτηση για την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν σ’ ένα νέο σύστημα επιτήρησης των τραπεζών στην Ευρώπη,  εν μέσω διαφωνιών και αναβλητικότητας, ορίζοντας  ως νέα ημερομηνία συνάντησης τη 12 Δεκεμβρίου.

Η οριστικοποίηση του σχεδίου για ενιαία τραπεζική εποπτεία με επικεφαλής την ΕΚΤ, η οποία έχει συμφωνηθεί επί της αρχής, αποτελεί ένα απο τα σημεία κλειδιά της στρατηγικής για την καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι διαφωνίες στους κόλπους της Ένωσης την εμπόδισαν για άλλη μια φορά να κάνει το επόμενο βήμα. Σημαντικές πιέσεις ασκεί η Γερμανία, η οποία επιμένει να μην περιλαμβάνονται στην ενιαία εποπτεία οι μικρές τράπεζες. Η ανησυχία της έγκειται στο γεγονός πως  αν στο ενιαίο σύστημα εποπτείας ενταχθούν και οι μικρές τράπεζες, η ίδια θα αναγκαστεί να στηρίζει αρκετούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, που δεν είναι βιώσιμοι.

“Παρά τις διαφωνίες, υπάρχει αρκετή καλή θέληση”, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου κ.Β Σιαρλή, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης και πρόσθεσε πως “οι υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στις 12 Δεκεμβρίου για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.”.