Άιντε: Υπάρχει θέληση για εξεύρεση λύσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι μετά τις επαφές που είχε με τους δύο ηγέτες «γνωρίζω περισσότερα τώρα για τις θέσεις τους», προσθέτοντας ότι αισθάνεται πως υπάρχει θέληση για εξεύρεση λύσης και για το πώς θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχουμε όμως φτάσει ακόμα σε εκείνο το σημείο. Επεσήμανε ακόμη ότι θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά. ΄

«Δεν είναι ανέφικτο, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες, και οι λεπτομέρειες μετρούν», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κοινό έδαφος είπε ότι «και οι δύο πλευρές θέλουν να λύσουν το Κυπριακό, και θέλουν να το λύσουν τον Ιούνιο και θέλουν να το λύσουν στη Γενεύη, αυτό είναι αρκετά σημαντικό κοινό έδαφος. Αλλά το πώς θα γίνει αυτό, με ποια σειρά και τι εξαρτάται από τι, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική διαφορά που αν δεν τη γεφυρώσουμε δεν θα υπάρξει Γενεύη».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι αυτό που είναι σημαντικό για όλους είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που συζητήθηκε λιγότερο και που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει διαφωνία επ’ αυτού.

«Διότι στα άλλα κεφάλαια – μου λένε οι δύο ηγέτες και συμφωνώ – δεν έχουμε τελειώσει αλλά βλέπουμε το αποτέλεσμα των άλλων πέντε κεφαλαίων», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει αρκετές επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για αυτά τα θέματα αλλά δεν έγινε αρκετή συζήτηση στις συνομιλίες επί αυτών των ζητημάτων (ασφάλειας και εγγυήσεων).

Αλλά η σειρά και η έκταση στην οποία το θέμα αυτό εξαρτάται από άλλα θέματα ή όχι, είναι που εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία, πρόσθεσε.