Άιντε: Οι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάνε στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ είδε το Σαββατοκύριακο τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ερντογάν και έθεσε το θέμα πιθανής νέας διάσκεψης, αλλά τα ΗΕ θα συγκαλέσουν διάσκεψη μόνο όταν οι ηγέτες το θέλουν και όταν το θεωρούν χρήσιμο».

Ανέφερε ότι χθες οι ηγέτες είχαν μια μακρά συνάντηση των ηγετών όπου υπήρξαν κάποιες ιδέες αλλά χωρίς κατάληξη «και οι ηγέτες μου ζήτησαν να έχω χωριστές συναντήσεις μαζί τους για να αναπτύξω κάποια αντίληψη για το τι θα κάνουμε μετά».

Πρόσθεσε ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει αργότερα σήμερα παρόμοια συζήτηση με τον κ. Ακκιντζί

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Άιντε είπε ότι «αν οι ηγέτες αισθάνονται έτοιμοι και θεωρούν ότι θα είναι εποικοδομητικό να υπάρξει νέα Γενεύη, τα ΗΕ είναι έτοιμα για αυτό, το είπε ο ΓΓ χθες».

Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία είναι και παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό, έτσι οι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάνε στη Γενεύη ή για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής Γενεύης».