Άιντε: «Δεν έχουμε ολοκληρώσει – Προσπαθούμε να βρούμε κοινό έδαφος»

Ο κ. Άιντε είπε ότι «τώρα προσπαθούμε να βρούμε συμβιβασμό ή μάλλον κοινό έδαφος, μια κοινή πλατφόρμα, διότι οι δύο πλευρές  συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος να μεταβούν στη Γενεύη απλώς και μόνο για να μεταβούν στη Γενεύη…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είχε μια λεπτομερή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία επικεντρώθηκε στο κατά πόσο μπορεί να βρεθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών για επιστροφή σε μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο, καθώς επίσης και για τις απαραίτητες λεπτομέρειες επί του θέματος.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει», είπε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τη διπλωματία του πήγαινε-έλα και πως θα συναντηθεί αργότερα, σήμερα το πρωί, με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πρόσθεσε ότι η δουλειά του πιθανόν να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

«Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοινή θέληση για να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή θέση. Η διαδικασία παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, έτσι θα πρέπει να είναι δική τους η επιθυμία να πάνε στη Γενεύη. Καθώς το κάνω αυτό, είμαι σε επαφή επίσης και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, διότι η διάσκεψη για την Κύπρο είναι διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα των ΗΕ, των οποίων ηγείται ο ΓΓ. Αλλά, οι κύριοι παίκτες είναι φυσικά οι Κύπριοι και οι πιο σημαντικές συζητήσεις που κάνω τώρα είναι με τους ηγέτες στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι μεταφέρει ενδιάμεση πρόταση, ο κ. Άιντε είπε ότι «βασικά ακούω τους ηγέτες, αποτυπώνοντας το τι χρειάζονται και το τι θέλουν, και μετά θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να τα συνδυάσουμε αυτά. Αλλά είναι δικές τους ιδέες, αυτό είναι το υλικό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμβιβαστική κατάσταση, ο κ. Άιντε είπε ότι «τώρα προσπαθούμε να βρούμε συμβιβασμό ή μάλλον κοινό έδαφος, μια κοινή πλατφόρμα, διότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος να μεταβούν στη Γενεύη απλώς και μόνο για να μεταβούν στη Γενεύη, απλώς για να περάσουν κάποιες βδομάδες στη Γενεύη, δεν υπάρχει νόημα σε αυτό. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα έχει την απαραίτητη κατάληξη σε όλη τη δουλειά που γίνεται για δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θεμάτων που μπορούν μόνο να συζητηθούν στην παρουσία των εγγυητριών.

Αισθάνομαι ότι οι ηγέτες θα ήθελαν να γίνει αυτό (Γενεύη), αλλά θέλουν επίσης να είναι βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο θα είναι χρήσιμο.

Μπορεί να μην πετύχει, (και) θα επανέλθω στο τι έγινε αν δεν πετύχει. Αυτή την ώρα ο μοναδικός μου στόχος είναι να τους βοηθήσω να πετύχει».

Ερωτηθείς αν είχε οποιαδήποτε διαβούλευση με τον ΓΓ του ΟΗΕ πριν τον νέο γύρο συνομιλιών, ο κ. Άιντε είπε ότι «ναι σίγουρα, είμαστε σε συνεχή επαφή».