Άγχος, αϋπνία και μετατραυματικό στρες μπορεί να παρουσιάσουν όσοι νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό

Άγχος, αϋπνία και μετατραυματικό στρες μπορεί να παρουσιάσουν όσοι νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό

Οι άνθρωποι που ανέρρωσαν από την Covid-19 μπορεί να υποφέρουν από ψυχιατρικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες, άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη, σύμωνα με μια μελέτη που διενήργησε το νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 420 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με τον ιό παρουσιάζουν τουλάχιστον μία από αυτές τις διαταραχές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους όταν έπασχαν από Covid-19. Οι ασθενείς, 265 άνδρες και 137 γυναίκες, εξετάστηκαν έναν μήνα αφού είχαν λάβει θεραπεία στο νοσοκομείο.

«Κατέστη αμέσως σαφές ότι η λοίμωξη που τους προσκάλεσε η ασθένεια θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε ψυχιατρικό επίπεδο», είπε ο καθηγητής Φραντσέκο Μπενεντέτι, ο επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών Ψυχιατρικής και Κλινικής Ψυχοβιολογίας στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Brain, Behavior & Immunity.

Βασιζόμενοι στις συνεντεύξεις με τους πρώην ασθενείς και τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το 28% παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, το 31% είχε κατάθλιψη, το 42% υπέφερε από άγχος, το 40% από αϋπνία ενώ το 20% είχε συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Σύμφωνα με τη μελέτη, ιδίως οι γυναίκες παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη, παρ’ όλο που η λοίμωξή τους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο των ανδρών.

«Υποθέτουμε ότι αυτό ίσως οφείλεται στη διαφορετική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε ο Μπενεντέτι.

Οι ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να προκληθούν είτε από την ανοσολογική απόκριση του ασθενούς στον ίδιο τον ιό είτε από παράγοντες που προκαλούν στρες, όπως ο στιγματισμός του ασθενούς, η κοινωνική απομόνωση αλλά και η αγωνία μήπως κολλήσουν άλλους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ