Άγιος Νικόλαος, προστάτης του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται σήμερα η γιορτή του Αγίου Νικολάου του μεγάλου προστάτη του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού. Σε πάρα πολλές πόλεις και κοινότητες σε ολόκληρη την Ελλλάδα γίνονται από χθες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του πολιούχου Αγίου .

Στη Σύρο. πρωτεύουσα των Κυκλάδων γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη ο πολιούχος Άγιος της Ερμούπολης. Ο Ιερός ναός Αγίου Νικολάου Σύρου είναι ο τρίτος αρχαιότερος ναός της Ερμούπολης. Ο μεγαλοπρεπής ναός σε σχήμα σταυρού και το μαρμάρινο τέμπλο, μαρμάρινο άμβωνα αποτελέι αληθινό κόσμημα για την Ερμούπολη και τη Σύρο.

Το πρόγραμμα της γιορτής του Αγίου Νικολάου στη Σύρο έχει ως εξής:

Η Θεία λειτουργία αρχίζει στις 8:45 το πρωί και μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου. Στην Πλατεία Κανάρη, μετά την καθιερωμένη δέηση, ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης και ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου Γιώργος Μηλιός θα ρίξουν στεφάνια στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών.

Στην Πλατεία Μιαούλη θα αναπεμφθεί υπέρ καλών και ασφαλών πλόων και υγείας των ναυτιλλομένων και ο δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας θα εκφωνήσει εορταστικό διάγγελμα.

Στις 7 μ.μ. της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί πνευματική μουσική εκδήλωση με εκκλησιαστικούς ύμνους εντός του ναού του Αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή της mezzo soprano Φωτεινής Αθανασάκη, του Μουσικού Ομίλου Σύρου του Βυζαντινού Χορού Ιεροψαλτών Σύρου και της Φιλαρμονικής του Δήμου.