“Αλαλούμ” με τις κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο στην Ελλάδα

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη* 

Μια απίστευτη σύγχυση με τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία στους φορολογούμενους, περιγράφει σε έκθεση του ο Συνήγορος του Πολίτη η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, και συντάχθηκε με βάση τις αναφορές που έχουν γίνει από φορολογούμενους και ασφαλισμένους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τεράστια ταλαιπωρία αλλά και έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά, προκειμένου να αποδεσμεύσουν ποσά τα οποία τους έχουν δεσμευτεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και την ενεργοποίηση εναντίον τους, μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Στην έκθεση περιγράφονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως:

– Η κατάσχεση προνοιακών επιδομάτων τα οποία βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και δεσμεύτηκαν παρά το γεγονός ότι ισχύει ακατάσχετο για τα συγκεκριμένα επιδόματα.

– Χρήματα που δεσμεύθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί αυτοί είχαν δηλωθεί ως ακατάσχετοι από τους δικαιούχους τους. σημειώνεται ότι έναν τραπεζικό λογαριασμό οι φορολογούμενοι μπορούν να τον δηλώσουν ως ακατάσχετο μέσω taxis.net και σε αυτόν τον λογαριασμό προστατεύεται ποσό 1.250 ευρώ ανά φορολογούμενο.

– Παρουσιάστηκε το φαινόμενο πολλαπλών κατασχέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε ο οφειλέτης. Το αποτέλεσμα ήταν να του δεσμευτεί υπέρ-πολλαπλάσιο ποσό από αυτό που πραγματικά χρωστούσε.

-* Φορολογούμενοι εμφανίστηκαν για να υποβάλλουν δήλωση θανάτου συγγενή τους τον οποίο κληρονόμησαν, και διαπίστωσαν ότι τους βεβαιώνουν οφειλές του αποθανόντος.

– Φορολογούμενοι ταλαιπωρήθηκαν πολύ προκειμένου να τους επιστραφούν ποσά που είχαν δεσμευτεί παρανόμως από ασφαλιστικό ταμείο λόγω οφειλών τους.

-Συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους μάλιστα τους είχαν δηλώσει ως ακατάσχετους, διαπίστωσαν ότι είχε δεσμευτεί ποσό για οφειλές προς το δημόσιο άλλων δικαιούχων των ίδιων λογαριασμών.

– Φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν ειδοποίηση να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν την οφειλή τους εντός 30 ημερών και προχώρησαν στη ρύθμιση της σχετικής οφειλής εμπρόθεσμα, διαπίστωσαν ότι τους είχε παρακρατηθεί ποσό από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

– Φορολογούμενοι οι οποίοι έκαναν λάθος και μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων υψηλότερο ποσό από αυτό που έπρεπε, και ο δικαιούχος του λογαριασμού που πιστώθηκε ήταν οφειλέτης του δημοσίου, διαπίστωσαν ότι είχε παρακρατηθεί το σύνολο του ποσού που πίστωσαν. Ακόμη και μετά από την προσπάθεια να διορθώσουν το ποσό και να επιστραφεί η διαφορά, δεν το κατάφεραν, διότι ο πιστούμενος λογαριασμός είχε δεσμευτεί.

– Αγρότες διαπίστωσαν ότι τους είχαν παρακρατηθεί ποσά από βασικές αγροτικές ενισχύσεις.

Πολλά από τα παραπάνω, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εμφανίζονται πλέον όλο και πιο σπάνια, καθώς έχουν γίνει βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας τόσο της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης όσο και των τραπεζών, για το συγκεκριμένο ζήτημα των κατασχέσεων.

Αυτή η κατάσταση ανοίγει μοιραία τη συζήτηση πως μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τους λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν.

Το ισχύον καθεστώς αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι έχουν μπει στο μάτι της εφορίας είναι περίπλοκο ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από την ώρα που θα φτάσει ένα κατασχετήριο στην τράπεζα έως την ώρα όπου θα αποδοθεί τελικά το ποσό που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό στην εφορία μπορεί να μεσολαβήσει ακόμα και διάστημα ενός έτους.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι άρση κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ( όπως είναι οι τράπεζες) μπορεί να γίνει είτε εφόσον εξοφληθεί πλήρως το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο , είτε εφόσον ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Στην περίπτωση ρύθμισης των οφειλών όμως, για το ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού θα πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Ορίζεται για παράδειγμα ότι εφόσον υπάρξει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη , η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής.

Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά καθιστώντας πρακτικά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαδικασία «ξεκλειδώματος» ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος έχει πέσει στα χέρια της εφορίας.

Η κυβέρνηση είναι ένας θεσμός που εμποδίζει την αδικίες εκτός από αυτές που διαπράττει η ίδια. Ιμπν Χαλντούν Και στο θέμα των κατασχέσεων πληρώνουμε το βίο των κυβερνήσεων και τις επιλογές παραλείψεις και ενέργειες τους με βίαιο τρόπο για τους οφειλέτες και τη κοινωνία μέσω των άδικων φόρων διάσωσης και αέναης φοροασφαλιστικής επιβάρυνσης που μας επιβλήθηκε.

*Και το σημαντικότερο .Όταν κάποιος συγγενής εξ αίματος αποβιώνει εάν έχει οφειλές κάνουμε μέσα στη προθεσμία των μηνών που ακολουθούν ενέργειες όπως η αποποίηση κληρονομίας η κληρονομική αποδοχή επ’ ωφελεία απογραφής. Εάν αυτά δεν γίνουν σε όλη τη σειρά των κατιόντων τότε κινδυνεύουμε να έχουμε να κληρονομήσουμε χρέη των θανόντων προσοχή μεγάλη χρειάζεται στα ασφαλιστικά χρέη που βεβαιώνονται πολλές φορές εκ των υστέρων.

*Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού