Χαραλαμπίδου κατά Κουλία για τα ταξίδια του Προέδρου με ιδιωτικό τζετ

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε ανακοινωση της φέρεται κατά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία, σε σχέση με το θέμα των πιθανών μετακινήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με αεροσκάφος Σαουδάραβα επιχειρηματία.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ως ΑΚΕΛ έχουμε ζητήσει συνέχιση της συζήτησης που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σε σχέση με τις πιθανές μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με αεροσκάφος Σαουδάραβα επιχειρηματία. Θέμα που ενεγράφη, από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων και τη βουλευτή Α. Θεολόγου.

Στη διάρκεια της συζήτησης είχαν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που παρευρέθηκαν. Από τότε έχουν προκύψει νέα στοιχεία μέσα από απαντήσεις που έχουν σταλεί στην Επιτροπή Ελέγχου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε γραπτώς συνέχιση της συζήτησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕ Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, απαίτησε αρχικά όπως γίνει επανεγγραφή του θέματος αγνοώντας τους κανονισμούς της Βουλής. Πρόκειται για συνήθη πρακτική να συνεχίζεται η συζήτηση ενός θέματος, αίτημα το οποίο υποστηρίχθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής! Ο Πρόεδρος της επιτροπής, ιδιαίτερα όταν είναι η απόλυτη μειοψηφία δεν έχει το δικαίωμα να τερματίζει τη συζήτηση ή να θέτει όρους για τη συνέχιση της τη στιγμή που προκύπτει και θέμα κατάθεσης αναληθών στοιχείων από τους καλεσμένους!

Ούτε μπορεί να επικαλείται το γεγονός ότι η συνεδρίαση 13/2/2020 πραγματοποιήθηκε εν τη απουσία του. Ο ίδιος τότε ήταν σε αποστολή του κοινοβουλίου στην Αυστραλία. Οι επιτροπές λειτουργούν στη Βάση Κανονισμών και είναι υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε το Κοινοβούλιο και τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των Επιτροπών. Αυθαιρεσίες αυτού του τύπου από προέδρους των επιτροπών δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές.

Επισημαίνω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κόμμα το οποίο εκπροσωπεί ο πρόεδρος της ΚΕ Ελέγχου, με σημερινές του δηλώσεις, υπέβαλε τα ίδια ερωτήματα που υποβάλλει το ΑΚΕΛ εδώ και μέρες σε σχέση με τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Αυτό εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για τη στάση του Προέδρου της Επιτροπής ο οποίος αρχικά προσπάθησε να στείλει το θέμα αφού ήταν ήδη εγγεγραμμένο σε άλλη επιτροπή πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από τα μέλη της Ελέγχου. Αναγκαστήκαμε τότε να ψηφίσουμε και η πρόταση του εξασφάλισε μια ψήφο τη δική του.

Ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι αναφαίρετο δικαίωμα και αρμοδιότητα της Βουλής και είναι απαράδεκτο οι ίδιοι οι βουλευτές, όπως στην προκειμένη περίπτωση να μειώνουν τη σημασία του!

Check Also

Βουλή: Ενώπιον της Ολομέλειας τα ν/σ για εικονικούς γάμους

Share Twitter Βουλή: Ενώπιον της Ολομέλειας τα ν/σ για εικονικούς γάμους Εντός δύο εβδομάδων θα …

Αστυνομία: Μέτρα για αντιμετώπιση της τροχαίας κίνησης τα Σαββατοκυρίακα

Share Twitter Αστυνομία: Μέτρα για αντιμετώπιση της τροχαίας κίνησης τα Σαββατοκυρίακα Μέτρα για την κατά …