Γραπτή δήλωση Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με επικρίσεις που δέχεται από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα
«Ναι, όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε, ιδιαίτερα οι μη πρόσφυγες! Εκτός και αν η Βουλή και τα κόμματα διαφωνούν με την ισότιμη κατανομή βαρών».
Αναφορικά με επικρίσεις που δέχεται ο Υπουργός των Εσωτερικών από κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου για συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, που δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη στις 29 και 30/1/2017, και την τοποθέτησή του για ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της προσφυγικής πολιτικής σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, ο κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:
«Όλοι μας, Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, οφείλουμε να κάνουμε μια παραδοχή: Εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια που διαρκεί η τουρκική στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της πατρίδας μας, δίνουμε στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες ‘ψίχουλα’ σε σχέση με την απώλεια περιουσιών που έχουν υποστεί, με το σκεπτικό της προσωρινότητας αυτής της κατάστασης και λόγω του ότι όλες οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπραγματεύονταν λύση του Κυπριακού. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει εκείνο το ‘όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους’; Πόσοι πρόσφυγες πρώτης γενιάς έχουν φύγει από αυτή τη ζωή με τον καημό της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες;
Με αυτήν την αίσθηση της προσωρινότητας, μεγάλωσαν στην προσφυγιά γενεές Ελληνόπουλων, παίρνοντας ψίχουλα από τη μια και υποσχέσεις από την άλλη. Η Τουρκία διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εμείς, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι η τελευταία και ότι, σε περίπτωση, η μη λύση δεν θα βαραίνει τη δική μας πλευρά. Εν τω μεταξύ, όμως, η κατοχή συνεχίζεται και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι πρόσφυγες.
Συνεπώς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε επ’ άπειρον με την υφιστάμενη προσφυγική πολιτική, χωρίς βεβαίως να απεμπολούμε το δικαίωμα της επιστροφής. Θα πρέπει, κατά τρόπο δραστικό, να αλλάξει η προσφυγική πολιτική, όπως για παράδειγμα: δικαιότερη ανακατανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών και ισότιμη κατανομή βαρών, η οποία μπορεί να επέλθει μέσα από φορολογίες, ιδιαίτερα από αυτούς που για δεκαετίες επωφελούνται των υπεραξιών της γης ως αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Σίγουρα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και διαβούλευσης μεταξύ Κυβέρνησης, Βουλής και Κομμάτων.
Ναι, όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε, ιδιαίτερα οι μη πρόσφυγες.
Για τη λήψη σχετικής απόφασης ένα έχω να πω: Θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνδιαβούλευσης μεταξύ όλων –Κυβέρνησης, Βουλής, κομμάτων. Εκτός κι αν η Βουλή και τα κόμματα διαφωνούν με την ισότιμη κατανομή βαρών».