«Χάος» στα οικονομικά της Νομικής Υπηρεσίας – Καθυστερημένα έσοδα €2 εκατ.

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση «Έλεγχος Καθυστερημένων Εσόδων Νομικής Υπηρεσίας στις 31.12.2017» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας .

Η Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Καθυστερημένων Εσόδων Νομικής Υπηρεσίας στις 31.12.2017», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση: http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/annualscg_gr/annualscg_gr?OpenForm

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις 31.12.2017, 2.685 χρεώστες όφειλαν συνολικό ποσό ύψους €1.983.769 που αφορά την περίοδο 1994-2017 (€2.105.611 από 2.802 χρεώστες, μέχρι 17.7.2018).

Τα πορίσματα του ελέγχου, μαζί με τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας αποστάληκαν με επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα για σχόλια και απόψεις, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

Οπως αναφέρεται, τα σημαντικότερα ευρήματα/διαπιστώσεις του παρόντος ελέγχου συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

Μη ετοιμασία έκθεσης καθυστερημένων εσόδων για τις οφειλές από ιδιώτες, εταιρείες και αλλοδαπούς κατά παράβαση της Δημοσιονομικής και Λογιστικής Οδηγίας αρ. 42 με αποτέλεσμα να μην παρέχεται ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση αναφορικά με το ύψος των καθυστερημένων εσόδων στις 31.12.2017.
(α)    Επιδικασθέντα έξοδα προσφυγών υπέρ της Δημοκρατίας.

Μη επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν τα επιδικασθέντα έξοδα προσφυγών τα οποία έχουν μεταφερθεί/καταχωριστεί από τα χειρόγραφα μητρώα στο μηχανογραφημένο σύστημα και διαπίστωση ότι το σύστημα δεν παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση.

Συνολικό ποσό ύψους €1.983.769 που αφορά επιδικασθέντα έξοδα προσφυγών κατά την περίοδο 1994-2017 δεν έχει συμπεριληφθεί στην Έκθεση Καθυστερημένων Εσόδων στις 31.12.2017.

Μεγάλη καθυστέρηση στην είσπραξη των οφειλών και στη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων.

Καθυστέρηση στην καταχώριση του καταλόγου εξόδων από τη Νομική Υπηρεσία.

Καθυστέρηση στον υπολογισμό ή ψήφιση εξόδων από τον Πρωτοκολλητή.

Μη ενημέρωση του συστήματος με τα επιδικασθέντα ποσά για όλες τις υποθέσεις.

Μη λήψη εισπρακτικών μέτρων.

(β)    Επιδικασθέντα έξοδα αγωγών υπέρ της Δημοκρατίας.

Η μεταφορά/καταχώριση των στοιχείων που αφορούν τα επιδικασθέντα έξοδα αγωγών από τα χειρόγραφα μητρώα στο σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Δεν έχει υπολογιστεί το ύψος των οφειλόμενων ποσών και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην Έκθεση Καθυστερημένων Εσόδων στις 31.12.2017.

Μη λήψη εισπρακτικών μέτρων.

Δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες που καθορίστηκαν με την Εγκύκλιο αρ. 1696, ημερ. 5.11.2012 του Γενικού Λογιστηρίου, με θέμα «Διαδικασίες είσπραξης των εσόδων του Κράτους-Καθορισμός Γενικής Πολιτικής», με σκοπό:

(i)  την ελάχιστη δυνατή δημιουργία νέων καθυστερημένων εσόδων, και

(ii) την είσπραξη των υφιστάμενων καθυστερημένων εσόδων.

Μη εντοπισμός/απώλεια φακέλων προσφυγών και αγωγών.

 

Check Also

Με πλαστές κάρτες έπαιρνε χρήματα από ΑΤΜ – Χειροπέδες σε 38χρονο

Share Twitter Με πλαστές κάρτες έπαιρνε χρήματα από ΑΤΜ – Χειροπέδες σε 38χρονο Στο πλαίσιο …

Συναγερμός στις αρχές – Μετανάστες από τα κατεχόμενα εντοπίστηκαν στην Αθηένου

Share Twitter Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές μετά από τον εντοπισμό μεταναστών στην Αθηένου. Σύμφωνα …