Φταρνιστείτε … ελεύθερα…

Όλοι μας πολλές φορές έχουμε “καταπιεί” το φτάρνισμα μας χωρίς να σκεφτούμε αν αυτό μπορεί να έχει συνέπειες. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ τι θα μπορούσαμε να πάθουμε καταπιέζοντας το φτάρνισμά μας ;

Οι μύθοι ήθελαν όσους καταπίεζαν το φτάρνισμά τους να διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικής έκρηξης. Κάτι τέτοιο όμως είναι απίθανο και προφανώς λεγόταν για να τονιστεί πόσο απαραίτητο είναι να φταρνιζόμαστε ελεύθερα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το φτάρνισμα είναι μια διαδικασία η οποία για να γίνει συμμετέχουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας. Για να ξεκινήσει όμως η διαδικασία αυτή χριεάζεται να διεγερθούν με κάποιο τρόπο οι μεμβράνες της μύτης. Αλήθεια σε πόσες ταινίες δεν έχουμε δει να γαργαλάνε κάποιον με ένα φτερό στη μύτη και να φταρνίζεται.

Μόλις λοιπόν πυροδοτηθεί η διαδικασία του φταρνίσματος και ενεργοποιηθεί ο εγκέφαλος ακολουθεί μια ταχύτατη όσο και στιγμιαία αποβολή αέρα από το στόμα μας. Η εκτόξευση αυτή εκτός από αέρα περιλαμβάνει και εκατομμύρια σταγονίδια σάλιου, τα οποία βγαίνουν από το στόμα με την ταχύτητα τυφώνα. Ναι καλά διαβάσατε οι ταχύτητα εκτόξευσης αέρα και σάλιου κατά το φτάρνισμα ξεπερνάει τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ένταση που βιώνει η μύτη και το στόμα μας και η ενέργεια που βγαίνει, εάν παρεμποδιστεί, με το να κλείσουμε τη μύτη μας, ή το στόμα μας, ή να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ένταση του φταρνίσματος, μπορεί να προκαλέσει αυτοτραυματισμό.

Συγκεκριμένα μπορεί να ματώσει η μύτη μας, να βουλώσουν στην καλύτερη περίπτωση τα αυτιά μας, και στη χειρότερη να πάθουμε ρήξη τυμπάνου.

Επίσης μπορεί να πάθουμε ξαφνικούς ιλίγγους ή κάποιο οίδημα στο πρόσωπο μας. Το χείριστο σενάριο όμως είναι να αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής του ματιού μας.

Σας τρόμαξαν όσα διαβάσατε ;;;

Την επόμενη φορά τότε, που θα θελήσετε να φταρνιστείτε κάντε το άφοβα και με ένταση…

Check Also

Κορωνοϊός: Οι 6 ομάδες συμπτωμάτων που συνδέονται με τη νόσο

Share Twitter Κορωνοϊός: Οι 6 ομάδες συμπτωμάτων που εκδηλώνονται με τη νόσο Όπως αναφέρεται στο …

Υγεία: Γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν συχνά, στις 3 το πρωί;

Share Twitter Μήπως ξυπνάτε συχνά, στις 3 το πρωί; Δείτε τι σημαίνει Το ξύπνημα τόσο …