Υ.Εργασίας: Να δοθεί χρόνος στην εφαρμογή των νέων ωραρίων

Τη θέση ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην εφαρμογή του νέου ωραρίου καταστημάτων, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Μυλωνάς σε δηλώσεις του σήμερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια είναι να ενισχυθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να δοθεί η ευκαιρία σε άνεργους να απασχοληθούν.

Από την πλευρά της η ΠΟΒΕΚ συνεχίζει με ανακοίνωσή της να ζητά την άμεση ανάκληση των σχετικών διαταγμάτων, μετά από ευρεία, όπως αναφέρει, σύσκεψη φορέων που εμπλέκονται στο λιανικό εμπόριο, χθες το βράδυ.

Κληθείς να σχολιάσει  ποια ήταν τα πρώτα αποτελέσματα από τις επιθεωρήσεις που έγιναν από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων την Κυριακή ο κ. Μυλωνάς διευκρίνισε ότι «ο κύριος σκοπός των επιθεωρήσεων ήταν περισσότερο για να δούμε κατά πόσο εφαρμόζεται η νομοθεσία και κατά πόσο είναι ενημερωμένοι οι εργοδότες και οι εργοδοτούμενοι για τους βασικούς όρους της απασχόλησης».

Έδωσε το παράδειγμα του ό, τι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται την Κυριακή σε αναλογία 1:2, διαβεβαίωσε ότι όσοι δεν τηρούν τη νομοθεσία θα κληθούν να συμμορφωθούν ή θα κινηθεί εναντίον τους διαδικασία δια της νομικής οδού.

Ό Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου ανέφερε ακόμη ότι άλλο ζητούμενο των επισκέψεων που διενέργησε το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων την Κυριακή ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο οι επιχειρηματίες προσέλαβαν ή σκοπεύουν να προσλάβουν νέο προσωπικό από τα Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας του Υπουργείου, καθώς αυτή ήταν και η λογική βάση της οποίας αποφάσισε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση των διαταγμάτων.

«Είναι γεγονός ότι οι επιθεωρητές του Υπουργείου συνάντησαν λίγους νέους υπαλλήλους», είπε, προσθέτοντας όμως ότι οι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι αξιολογούν την κατάσταση και ότι προτίθενται να προσλάβουν σύντομα επιπρόσθετο προσωπικό.

«Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 55 αιτήματα για νέες προσλήψεις από το Υπουργείο που σημαίνει ότι υπάρχει μια κινητικότητα», σημείωσε.

Κληθείς να πει κατά πόσο στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε αν άνοιξαν πολλά καταστήματα, αφού διευκρίνισε ότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός των επισκέψεων, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι οι επισκέψεις έγιναν κατά κύριο λόγο σε μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις, όπου στεγάζονται πολλά καταστήματα. Είναι γεγονός, παραδέχθηκε ότι οι πιο μικροί δεν άνοιξαν, προσθέτοντας όμως ότι «είναι ακόμα νωρίς, δεν μπορεί να ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

«Ξεκίνησε μια προσπάθεια, πρέπει να δοθεί ευκαιρία, να φανεί», είπε. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, «είναι να ενισχυθεί το επιχειρηματικό κλίμα και παράλληλα να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους άνεργους να απασχοληθούν». Σκοπός επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, είναι να αρθούν τα εμπόδια που χωρίζουν τους καταστηματάρχες σε εκείνους που δικαιούνται να εργάζονται και εκείνους που δεν δικαιούνται να εργάζονται σε συγκεκριμένες μέρες, καθώς και να υπάρξει μεγαλύτερο εισόδημα από τον τουρισμό αλλά και τους Κύπριους καταναλωτές.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η εφαρμογή των διαταγμάτων παρακολουθείται σε συνεχή βάση από το Υπουργείο, υπενθυμίζοντας ότι η ισχύς του διατάγματος είναι αρχικά για τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι σε ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων του λιανικού εμπορίου χθες βράδυ αποφασίστηκε σειρά ενεργειών. Θα ζητηθεί η άμεση απόσυρση των σχετικών διαταγμάτων και επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, θα γίνουν ενέργειες μέσω δικαστικής οδού για έκδοση διατάγματος αναστολής της εφαρμογής των σχετικών διαταγμάτων και προσφυγή στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Θα τεθεί επίσης ενώπιον της Κυβέρνησης και της Βουλής η αναγκαιότητα υλοποίησης ουσιαστικών μέτρων που θα βοηθήσουν την οικονομία όπως μεταξύ άλλων η μείωση των επιτοκίων και ενοικίων, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα και η άρση των περιοριστικών μέτρων στις εσωτερικές συναλλαγές.

Στη σύσκεψη, όπως αναφέρεται, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΚ , των Παγκυπρίων Συνδέσμων Ένδυσης- Υπόδησης , Κρεοπωλών, Αρτοποιών, Περιπτέρων, Καταστημάτων Συνεχούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), Εμπορικών Καταστημάτων και με την συμμετοχή Ομίλων Υπεραγορών , ΣΥΚ- ΑΝΕΜΟΣ, SAVE MORE, ΣΥΠΑΛ ΛΕΜΕΣΟΥ και της Υπεραγοράς «ΑΘΗΑΙΝΙΤΗΣ».

 

Check Also

Συννεφιασμένος καιρός με μεμονωμένες ελαφρές βροχές

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά …

Δαμιανού για φυλακές: Απαιτούμε πλήρη εξιχνίαση και διαφάνεια

Όταν καταρρέει το σπίτι σου δεν κάνεις μελέτες στατικής επάρκειας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, ο  …