Υπ. Υγείας: Η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν στην αγορά και διάθεση του Molnupiravir

Υπ. Υγείας: Η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν στην αγορά και διάθεση του Molnupiravir

Το Υπουργείο Υγείας παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, δημοσιογραφική διάσκεψη για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη χορήγηση του αντιιικού φαρμάκου Molnupiravir (Lagevrio) στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ενέργειες που οδήγησαν στο να είναι η Κύπρος μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προχώρησαν στην αγορά και διάθεση του Molnupiravir, δηλώνοντας:

«Από την αρχή της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προσβλέποντας στην προστασία του πληθυσμού και των ευάλωτων μας ομάδων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, ως Υπουργείο Υγείας, βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τα νέα εμβόλια αλλά και τις νέες θεραπείες κατά της Covid-19 και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συνεργασίες, ώστε να διασφαλίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρά τα νέα εμβόλια αλλά και φάρμακα κατά της Covid-19.»

Ακολούθως, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με το Molnupiravir, περιγράφοντας τον μηχανισμό δράσης και την αποτελεσματικότητα του και αναλύοντας τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται η χορήγηση του βάσει των παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσηση και επεξηγώντας την διαδικασία συνταγογράφησης του. Η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη λήψη, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τις ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες υπάρχει αντένδειξη, και επεξήγησε το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων παρενεργειών «Κίτρινη Κάρτα», για προσεκτική και λεπτομερή αναφορά των συμπτωμάτων αυτών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για απαντήσεις σε ερωτήματα. Η Δρ. Παναγιωτοπούλου επεσήμανε πως το Molnupiravir, αν και βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αδειοδότησης, έχει λάβει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα πλαίσια διάθεσης σε βάση κατεπείγουσας ανάγκης, δεδομένης της προστασίας που διαφάνηκε να προσφέρει μέσω των κλινικών δοκιμών που έχουν διεξαχθεί.

Συγκεκριμένα, το Molnupiravir έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% στα άτομα που έλαβαν το Molnupiravir, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων.

Τι είναι το Molnupiravir

Παρουσιάζοντας το προφίλ του φαρμακευτικού σκευάσματος η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου είπε ότι ενδείκνυται σε άτομα άνω των 65 ετών και όχι κάτω των 18 και μπορεί να χορηγείται σε ειδικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι λαμβάνεται όχι αργότερα από την 5η μέρα της εκδήλωσης συμπτωμάτων ή της θετικής διάγνωσης των εργαστηριακών εξετάσεων, μοριακών και ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ενώ λαμβάνονται 4 κάψουλες πρωί και 4 βράδυ για 5 μέρες.

Η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την χορήγησή του δεν είναι ανησυχητικές και αφορούν σε ήπια ζάλη, πονοκέφαλο και εντερικές διαταραχές ενώ σημείωσε ότι τον Φλεβάρη οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα έχουν στην διάθεσή τους και το φάρμακο της εταιρείας PFIZER.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η χορήγηση του Molnupiravir είναι ανεξάρτητη του ιστορικού εμβολιασμού, δεν χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών ούτε και σε εγκύους είτε σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία οι οποίες δύνανται να μείνουν έγκυες και οι οποίες δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Επίσης, ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες έπειτα από τη θεραπεία.

Σημείωσε ότι το φαρμακευτικό σκεύασμα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος ωστόσο συστήνει την χορήγησή του θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο σε ότι αφορά τη χορήγησή του σε άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό.

«Το Molnupiravir έχει λάβει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα πλαίσια διάθεσης σε βάση κατεπείγουσας ανάγκης, δεδομένης της προστασίας που διαφάνηκε να προσφέρει μέσω των κλινικών δοκιμών που έχουν διεξαχθεί», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Υπογράμμισε ότι η χορήγησή του «έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% στα άτομα που έλαβαν το Molnupiravir, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων».

Η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι παράγοντες υψηλού κινδύνου θεωρούνται η προϋπάρχουσα χρόνια αναπνευστική νόσος, η σοβαρή πνευμονική υπέρταση, η σοβαρή πνευμονική ίνωση, πνευμονεκτομή/λοβεκτομή, η σοβαρή χρόνια νεφρική, η καρδιακή αρρυθμία με μόνιμο απινιδιστή ή καρδιοπάθεια με μόνιμο απινιδιστή και αμφικοιλιακό βηματοδότη.

Παράγοντες υψηλού κινδύνου, είναι επίσης, η καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας σταδίου κατά NYHA III ή IV, η καρδιαγγειακή νόσος και το πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή η επέμβαση επαναγγείωσης, η αγγειοπλαστική ή η εμφύτευση stent” τους τελευταίους 12 μήνες, η αορτο-στεφανιαία παράκαμψη τους τελευταίους 12 μήνες και το πρόσφατο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο τους τελευταίους 12 μήνες ή με εγκατεστημένη νευρολογική σημειολογία.

Η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι το Molnupiravir μπορεί να χορηγηθεί από προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων, παθολόγους, ιατρούς με εξειδίκευση στην λοιμωξιολογία, πνευμονολόγους, αιματολόγους, παθολόγους- ογκολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους, ρευματολόγους, ενδοκρινολόγους και γηρίατρους.

Πρόσθεσε ότι άρχισε ήδη η χορήγησή του σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία και αυτό αναμένεται να πράξουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Check Also

Διέρρηξαν την κατοικία του… έκλεψαν διάφορα αντικείμενα και το αυτοκίνητο του

Υπόθεση διάρρηξης κατοικίας με λεία όχημα και διάφορα αντικείμενα διερευνά το ΤΑΕ Πάφου. Σύμφωνα με …

Λευκωσία: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε οχήματα οπαδών της Ομόνοιας – «Τσάκωσαν» 4 πρόσωπα

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία μετά από πληροφορία ότι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε οχήματα οπαδών της …