Υπό ένταξη στην Ευρωζώνη και η Λετονία

Η 18η χώρα της Ευρώπης που θα υιοθετήσει το ευρώ θα είναι η Λετονία, καθώς σήμερα υπέγραψε το επίσημο αίτημα για την ένταξή της στην ευρωζώνη, σε τελετή που έγινε στη Ρίγα. Την αίτηση υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Ίλμαρς Ρίνκεβιτς, ώστε την 1η Ιανουαρίου του 2014 να έχουν ενταχθεί επίσημα στη ζώνη του ευρώ.

“Αν η Λετονία βρίσκεται στην ευρωζώνη είναι δυνατή μια πιο γρήγορη οικονομική ανάπτυξη”, σημείωσε ο Βιλκς, χαρακτηρίζοντας το αίτημα αυτό “ιστορικό”.

Ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει καταστήσει την ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του εδώ και τέσσερα χρόνια, προσπάθησε να διαλύσει τις ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία και την νέα κρίση που μπορεί να έχει αυτό ως αποτέλεσμα για την ευρωζώνη.

“Από καιρού εις καιρόν τα μέλη της ευρωζώνης έχουν πολιτικά προβλήματα, όμως όλο αυτό αποτελεί μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας και δεν θέτει εν αμφιβόλω την ένταξή μας στην ευρωζώνη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται στην Ρίγα τις ερχόμενες εβδομάδες για την επαλήθευση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Η έκθεση που θα συντάξουν αυτοί θα υποβληθεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για να εγκριθεί τον Ιούνιο. Μετά η έκθεση θα επιδοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα αποφανθεί σχετικά τον Ιούλιο.

Οι Λετονοί ηγέτες διαβεβαιώνουν ότι η χώρα τους εκπληρώνει ήδη όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, τα οποία πρέπει να πληροί ώστε να μπορεί να υιοθετήσει το ευρώ.

Αν όλα γίνουν όπως προβλέπεται, η Λετονία θα εγκαταλείψει το νόμισμά της, το λατς, και θα το αντικαταστήσει με το ευρώ ακριβώς τρία χρόνια μετά την γειτονική της Εσθονία, η οποία είναι το πιο πρόσφατο μέλος της ευρωζώνης.

Check Also

Φρανσουά Ολάντ για Σουλτάνο: Διπρόσωπος, έχει κάνει διπλωματία τα στριφογυρίσματα

Αντιφατική προσωπικότητα η οποία θεωρεί «τις ασάφειες πλεονέκτημα» και «τα στριφογυρίσματα διπλωματία», και που όπως …

Κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία υπό την ανησυχία για επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού

Σε ένα κομβικό μονοπάτι μπήκε η Ιταλία, καθώς πριν από λίγο άνοιξαν οι κάλπες στην …