Υπουργεία και οργανισμοί υπό επιτήρηση του ΥΠΟΙΚ

Το ρόλο της τρόικας αναμένεται να παίζει στο εξής το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα θέσει υπό την  στενή επιτήρησή του υπουργεία και οργανισμούς του Δημοσίου. Σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται ότι το οικονομικό επιτελείο, μετά από αστοχίες που παρατηρήθηκαν στους προϋπολογισμούς, αναλαμβάνει την εποπτεία σε μηνιαία βάση υπουργείων και φορέων για την:

-Έγκαιρη έγκριση όλων των προϋπολογισμών της Γενικής Κυβέρνησης μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους.

-Κατάρτιση προγραμμάτων μηνιαίας εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των σημαντικών από άποψη μεγέθους νομικών προσώπων και η θέσπιση τριμηνιαίων στόχων.

-Στενή παρακολούθηση των τριμηνιαίων στόχων και η έγκαιρη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους, θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

-Σύναψη συμφωνιών μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των υπολοίπων Υπουργείων, με τις οποίες τα μέρη δεσμεύονται για την υλοποίηση δράσεων που θα εξασφαλίζουντην ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

-Επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ειδικότερα προβλέπεται η περικοπή των προϋπολογισμών όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης, ο ορισμός Επόπτη των οικονομικών υπηρεσιών στα νομικά πρόσωπα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπου διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις ή μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω.

Check Also

Η κυβέρνηση της Ονδούρας παγώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για 3 μήνες

Η κυβέρνηση της Ονδούρας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα διαθέσει 1,9 δισεκ. λεμπίρας (78 δισεκ. …

Tράπερ «Saint» – Νέες κατηγορίες σε βάρος του: «Με είχε προσεγγίσει όταν ήμουν 15 χρονών»

Από την μια εκείνος υποστηρίζει μέσα από τις φυλακές Γρεβενών, όπου κρατείται, πως είναι αθώος …