ΥΠΑΜ: Καθέλκυση του πρώτου Κυπριακού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης από Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ολοκλήρωσε με επιτυχία την επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Φωκαΐδης παρευρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης, που αποκτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ. Ο κ. Φωκαΐδης είχε επίσης συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον ομόλογο του κ. AvigdorLiberman.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε διάφορους τομείς.

Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών τον τελευταίο χρόνο που αποτελεί ένδειξη της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τον επόμενο μήνα η διαπίστευση Ακόλουθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα.

Το απόγευμα ο κ. Φωκαΐδης παρευρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου Κυπριακού πλοίου ανοικτής θαλάσσης που πραγματοποιήθηκε στα Ισραηλινά Ναυπηγία στην Χάιφα.

Σε ομιλία του κατά την τελετή ο κ. Υπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στην Ισραηλινή Κυβέρνηση, το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας καθώς και στη Διοίκηση των Ισραηλινών Ναυπηγείων για την εξαίρετη δουλειά αλλά και την άψογη συνεργασία καθ’ όλη την διάρκεια της κατασκευής του πλοίου.

Ο κ. Φωκαΐδης επεσήμανε ότι με το πλοίο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα καλύτερα να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και της αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων .

Ανέφερε ακόμη ότι η καθέλκυση του πλοίου αποτελεί το πρώτο βήμα, ενός σημαντικού στόχου που έχει θέσει το Υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση του Ναυτικούμέσα σε τακτά χρονοδιαγράμματα, που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου ωςσυνεισφορέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως, αναφερόμενος στη συνεργασία Κύπρου Ισραήλ τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και σημείωσε ότι η απόκτηση του σκάφους μέσω της Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό δείγμα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών που έχει οικοδομηθεί και έχει εδραιωθεί σε ισχυρές βάσεις τα τελευταία χρόνια.

 

Check Also

Αβέρωφ: Μπορούμε να φτιάξουμε την ακόμα καλύτερη Κύπρο βασιζόμενοι και στο ταμείο Ανάκαμψης

Αβέρωφ: Μπορούμε να φτιάξουμε την ακόμα καλύτερη Κύπρο βασιζόμενοι και στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. …

Χειροπέδες σε 21χρονο διακινητή μεταναστών – Έφοδος στο διαμέρισμά του

Χειροπέδες σε 21χρονο διακινητή μεταναστών – Έφοδος στο διαμέρισμά του Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 21 …