Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα για το κυπριακό μνημόνιο, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ

«Το ΔΝΤ έχει εμπλακεί με τους εταίρους της Τρόικας σε σχέση με την Κύπρο. Έχουμε όντως στείλει αποστολή στο νησί και είχαμε συνομιλίες με τις κυπριακές αρχές. Τα βασικά κομμάτια για την οικοδόμηση του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους. Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί επειδή υπάρχουν ξεκάθαρα χρηματοπιστωτικά ζητήματα που οποία χρειάζεται να επιλυθούν, ώστε το πρόγραμμα να γίνει αποδεκτό και το χρέος να είναι βιώσιμο».

Τη δήλωση έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας γιατί έχει «παγώσει» το θέμα του κυπριακού μνημονίου.

Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς εξελίσσονται κάποια μεσοπρόθεσμα προγράμματα για τη μείωση του χρέους. Την ικανοποίησή της εκδήλωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η χώρα αποκτά ξανά την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων. Επεσήμανε, πάντως, ότι όλοι περιμένουν τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για την Ευρωζώνη είπε το χρόνο που πέρασε αποφεύχθηκε η «κατάρρευση» και ότι υπήρξαν επιτυχίες σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν και τους τρόπους για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ωστόσο πολλά έχουν να γίνουν στην κατεύθυνση των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής.