Τσάι matcha: Το αντιοξειδωτικό πράσινο τσάι με τα μοναδικά οφέλη

Τι είναι το τσάι matcha; Η λέξη “Matcha” κυριολεκτικά σημαίνει τσάι σε σκόνη.

Σε αντίθεση με τα τσάγια και αφεψήματα που καταναλώναμε ως τώρα, η σκόνη matcha είναι ολόκληρα φύλλα πράσινου τσαγιού (ποικιλίας tencha) αλεσμένα σε σκόνη.

Καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο, και όχι μόνο το εκχύλισμά του, προσλαμβάνουμε 137 φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και 12 φορές τη θρεπτική του αξία. Επίσης,  έχει τόσα πολλά και σημαντικά για τον οργανισμό οφέλη, που κατατάσσεται εν τέλει στην ειδική κατηγορία των “φαρμακοτροφίμων”.

Ένα φλιτζάνι τσάι matcha θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά, προσφέροντας την ενέργεια που χρειάζεστε.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών και L-θεανίνης, που προσφέρουν χαλαρωτικά αποτελέσματα, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης, GABA και ντοπαμίνης.

Η έρευνα δείχνει ότι η L-θεανίνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη μείωση των υψηλών επιπέδων στρες και άγχους, διότι αυξάνει τη χαλάρωση χωρίς να προκαλεί υπνηλία. Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και την αύξηση της συγκέντρωσης και της εγρήγορσης.

Το τσάι matcha μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να βοηθήσει στη χαλάρωση και να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, προσφέροντας παράλληλα ενέργεια. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές κατεχίνες, και μάλιστα διαθέτει μία από τις υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών μεταξύ των υπερτροφών σύμφωνα με το τεστ ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity).

Αυτό το κάνει ιδανικό για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, την πρόληψη του καρκίνου και την προστασία της καρδιάς.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού matcha

Είναι η πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών, περιέχοντας υψηλότερη ποσότητα από οποιαδήποτε άλλη υπερτροφή.

Προσφέρει ήρεμη ενέργεια που διαρκεί ώρες – μία κατάσταση που ονομάζεται zenergy και οφείλεται στην αναλογία της καφεΐνης με την L-θειανίνη, ένα αμινοξύ που προωθεί τη χαλάρωση.

Βοηθάει στη φυσική αποτοξίνωση του σώματος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη.

Αυξάνει τη θερμογένεση του οργανισμού, βοηθώντας έτσι το μεταβολισμό.

Πλούσιο σε κατεχίνες και επιγαλοκατεχίνες (140 φορές από την ποσότητα που περιέχεται στο απλό τσάι), ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Πιθανές παρενέργειες: Το matcha δεν φαίνεται να προκαλεί σημαντικές παρενέργειες όταν καταναλώνεται με μέτρο, αλλά οι υψηλές δόσεις έχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης που μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, διάρροια, αϋπνία και ευερεθιστότητα

Check Also

Υγεία: 20 «απειλητικές» τροφές, που υπάρχουν στην κουζίνα σου

Share Twitter Υγεία: 20 «απειλητικές» τροφές, που υπάρχουν στην κουζίνα σου Απ’ ό,τι φαίνεται στη …

Πιο σοβαρό το εγκεφαλικό επεισόδιο όταν συνυπάρχουν αυτές οι νόσοι…

Share Twitter Tο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος της νόσου και ο …