το 50% των πολιτών του κόσμου ψηφίζουν Ομπάμα

Οι αμερικανικές εκλογές αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής νοοτροπίας μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών. Την ώρα που οι δημοσκοπήσει στις ΗΠΑ φέρνουν τους δύο υποψήφιους «πλανητάρχες» σώμα με σώμα, οι Ευρωπαίοι ψηφίσουν Ομπάμα.

Το Ινστιτούτο Globe-Scan/PIPA διενέργησε δημοσκόπηση σε 21 χώρες για λογαριασμό του BBC σε δείγμα 21.797 ατόμων, από τις 3 Ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα του 13 μέρες πριν από τις κάλπες, είναι εντυπωσιακά. Το 50% περίπου των πολιτών σε αυτές τις χώρες ψηφίζουν Ομπάμα με τον Μιτ Ρόμνει να μένει μόλις στο 9%.

Τη μεγαλύτερη προτίμηση στο πρόσωπο του Ομπάμα δείχνουν  οι Γάλλοι με το 72% να ψηφίζει Ομπάμα «δαγκωτό» με τους Αυτραλούς να ακολουθούν με 68%, και  Κένυα, Νιγηρία, Καναδάς, Παναμά, Βραζιλία, Βρετανία και Γερμανία με ποσοστά, πάνω απο 60%.

Οι Ευρωπαίοι άλλωστε δείχνουν έδω και χρόνια την προτίμηση τους σε αρκετούς δημοκρατικούς υποψηφίους οι οποίοι άν έβαζαν υποψηφιότητα στην Ευρώπη θα «σάρωναν».

Το παράδοξο είναι ότι οι πολίτες του Πακιστάν «ψηφίζουν» τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Μιτ Ρόμνει, αποδεικνύοντας ουσιαστικά το κοινός λεγόμενο « έχεις ότι σου αξίζει».