Το όραμα και τη στρατηγική του παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης στο CIIM

Φοιτητές, απόφοιτοι και πλήθος κόσμους βρέθηκαν στο Cyprus International Institute of Management, για να ακούσουν την πρώτη παρουσίαση, εκείνη του Νίκου Αναστασιάδη του Οράματος και της Στρατηγικής για την Κύπρο.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μίλησε για το όραμά του για την Κύπρο και πως θα το πραγματοποιήσει.

Ο ίδιος και το επιτελείο του έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης με στόχο τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για έαν  σύγχρονο, δυναμικό κράτος,  με νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, κόντρα στη γραφειοκρατία, με απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία επιχειρήσεων και την προώθηση των επενδύσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην ανεργία των νέων, μίλησε για το μοντέλο της Δανίας που δημιουργώντας μια μικρή επιτελική υπηρεσία σαράντα υπαλλήλων, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να μειώσει κατά 50% την ανεργία. Στον  τομέα της εκπαίδευσης μίλησε για το φιλανδικό θαύμα,  στον τομέα των επιχειρήσεων  τη Σουηδία η οποία κατάφερε να αποτελεί την πιο ανταγωνιστική χώρα παγκοσμίως, με ριζική αποκέντρωση και δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί,  στον επόμενο χρόνο θα δοθεί το 1% του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί σε 75 εκ ευρώ για προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης, κάνοντας αναφορά στις 120 ειδικότητες που θα χρειαστούν για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και ζήτησε να γίνει έγκαιρα σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός για τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Δεν άφησε ασχολίαστο και τη συζήτηση που γίνεται περί ιδιωτικοποιήσεων Διευκρίνισε ότι δεν  μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων οργανισμών αλλά για μετοχοποιήσεις, με μέρος των μετοχών να δίδεται στους εργαζομένους. Για το Γραφείο Προγραμματισμού πρότεινε την μετατροπή του σε Γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων.

Το Όραμα και τη Στρατηγική τους θα παρουσιάσουν και οι άλλοι δυο υποψήφιοι για την προεδρία. Ο Γιώργος Λιλλήκας στις 29 Φεβρουαρίου στις 17:00 και ο Σταύρος Μαλάς στις 30 Ιανουαρίου, στις 18:00.