Το «χρυσό» deal της Hertz με την Tesla που ξάφνιασε ακόμα και τον Έλον Μασκ

Στον επιχειρηματικό κόσμο οι παραγγελίες, τα deals οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αποτελούν ρουτίνα, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά.

Ωστόσο, δεν βλέπουμε κάθε μέρα μία απλή παραγγελία (σ.σ. για τα δεδομένα της αγοράς) ύψους 4,2 δισ. δολαρίων να οδηγεί σε άλμα στην κεφαλαιοποίηση «ύψους» 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγοραστή και πωλητή μαζί.

Αυτό συνέβη τη Δευτέρα, όταν η Hertz Global Holdings, προχώρησε στην παραγγελία 100.000 ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla, στο πρώτο βήμα ενός φιλόδοξου σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση του στόλου ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων της.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η εν λόγω παραγγελία έχει τεράστιο αντίκτυπο στις μετοχές των δύο εταιρειών.

Σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων που έγιναν ποτέ, η Hertz θα δώσει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τα αυτοκίνητα, περίπου 42.000 δολάρια ανά αυτοκίνητο. Η ανακοίνωση έδωσε ώθηση στις μετοχές της Tesla πάνω από 12% και πρόσθεσε σχεδόν 118 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Η Tesla είναι πλέον η πέμπτη πιο σημαντική εισηγμένη εταιρεία στην αγορά των ΗΠΑ.

 

Το γεγονός ότι μια συμφωνία με μία προσφάτως χρεοκοπημένη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων είχε ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της Tesla να ξεπεράσει της 1 τρισ. δολ., εξέπληξε ακόμη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η η ζήτηση για οχήματα είναι μεγάλη.
Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι η Hertz, η αγοράστρια εταιρεία σε αυτή τη συμφωνία, κέρδισε 1,17 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση με την ανακοίνωση.

Είναι μια ασυνήθιστη τροπή για μια εταιρεία η κεφαλαιοποίηση της οποίας δεν ξεπερνούσε τα 8 δισ. δολάρια τους προηγούμενους μήνες.

Ακόμη κι αν Μασκ αντιμετωπίζει αυτή την εξέλιξη με μία δόση υπεροψίας. Η άνοδος των μετοχών της Tesla ισχυροποίησε τη θέση του ως πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη, ενισχύοντας την καθαρή περιουσία του κατά 36,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μέρα, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Check Also

Oι 10 ποιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

Το Τελ Αβίβ του Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή, η ακριβότερη πόλη σε ολόκληρο τον …

H Amazon με κόστος $4 δισ. και μπόνους $3.000 σε κάθε εργαζόμενο έλυσε το πρόβλημα…

Όταν το Olive Bay έδεσε στο λιμάνι του Everett στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όλοι γνώριζαν …