Το Νόμπελ Ειρήνης Στην Ε.Ε

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι δεκαετίες, απένειμε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ. Με την κίνηση τους αυτή οι νορβηγοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ένωση να διασφαλίσει αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και να προχωρήσει μπροστά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θόρμπγιοερν Γιάγκλαντ, δήλωσε ότι “η Ε.Ε. βοήθησε την μετατροπή της Ευρώπης από μία ήπειρο πολέμου σε μία ήπειρο ειρήνης”. Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή επαίνεσε την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων, την παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε το έργο συμφιλίωσης της Ε.Ε. έχει τώρα μεταφερθεί στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αναγνώρισε ότι η Ε.Ε. διέρχεται μία σοβαρή οικονομική κρίση, ωστόσο τόνισε ότι η επιτροπή Νόμπελ θέλει να εστιάσει στις έξι δεκαετίες «ειρήνης και συμφιλίωσης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολ. θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε «υπερήφανος», προσθέτοντας ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της ως «η μεγαλύτερη ειρηνοποιός στην ιστορία». «Βαθιά συγκίνηση και τιμή» δήλωσε ότι αισθάνεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Η συμφιλίωση είναι η ουσία της Ε.Ε. Μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση. Η Ε.Ε.
είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη».

Check Also

Το τετ ατ τετ Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν: Οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, με αποκλιμάκωση

Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν …

Bloomberg-Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μπάιντεν και Ερντογάν θα συζητήσουν για την πώληση δεκάδων F-16

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα …