Το μεγάλο “ναι” της ΑΗΚ στο δάνειο προς την κυβέρνηση – Το θρίλερ των πιέσεων

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν είχαν αποτέλεσμα. Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τα μέλη της διαχειριστικής Αρχής της ΑΗΚ ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών αν δεν πάρει τα δάνεια που έχει ζητήσει από την ΑΗΚ, τη Cyta και την Αρχή Λιμένων, συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, έκαμψαν τις αντιστάσεις όσων εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις με το φόβο ότι τα χρήματα δεν θα επιστραφούν. Έτσι, αργά το βράδυ, μετά από ένα θυελλώδες 24ωρο, η ΑΗΚ είπε «ναι» στο δανεισμό της κυβέρνησης με 100 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο συντάξεων, ζητώντας σαφείς εγγυήσεις, ότι τα χρήματα θα επιστραφούν.

Ενδεικτικές των πιέσεων που ασκήθηκαν ήταν οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών ότι σε περίπτωση μη χρηματοδότησης του κράτους δεν υπάρχει «plan b» για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Η κυβέρνηση θα απαντήσει σήμερα στην ΑΗΚ για το ζήτημα των εγγυήσεων. Και, πέρα κάθε αμφιβολίας, η απάντηση θα είναι θετική, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα δεν θα δοθούν, όπως διαμηνύουν τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής.

Τα δάνεια, 100 εκατ. από τη Cyta – το διοικητικό συμβούλιο της οποίας ανέμενε την απόφαση της ΑΗΚ για να εκταμιεύσει – 100 εκατ. από την ΑΗΚ και τα υπόλοιπα από την Αρχή Λιμένων θα καλύψουν τις ανάγκες του κράτους μέχρι και τον Φεβρουάριο. Μέχρι δηλαδή και την εκταμίευση της δόσης του μνημονίου, στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση, αν και εφόσον επιτευχθεί τελικά η υπογραφή του μνημονίου.

Οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν χθες ότι η πλειονότητα των μελών της διαχειριστικής επιτροπής της ΑΗΚ λέει «όχι» στη δανειοδότηση, προκάλεσαν «πανικό» στην κυβέρνηση. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου έσπευσε για να αντιστρέψει το κλίμα και την απόφαση. Προσπάθεια που κατέβαλε και η  Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Στην προσπάθεια μάλιστα ανεύρεσης περισσότερων διασφαλίσεων προς τους εργαζομένους,  υιοθετήθηκε πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου να μπει ως εγγύηση τεμάχιο γης απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton , η αξία του οποίου εκτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ «εξευτελισμό για το κράτος» την χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.