Το μακροχρόνιο πείραμα της Δανίας με αρνητικά επιτόκια…

Το πλέον μακροχρόνιο πείραμα στον κόσμο με τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να καταλήξει σε διάρκεια μιας ολόκληρης δεκαετίας.

Το 2021 είναι το νωρίτερο που θα έχουν οι Δανοί την ευκαιρία να δουν και πάλι θετικά επιτόκια, σύμφωνα με την Danske Bank. Το επιτόκιο πολιτικής της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από το μηδέν, το 2012.

Ο επικεφαλής των αναλυτών της Danske Bank, Jens Naervig Pedersen, αναφέρει ότι το μοτίβο του προηγούμενου έτους, της υποτίμησης της κορόνας, το οποίο έκανε ορισμένους οικονομολόγους να προβλέψουν αύξηση των επιτοκίων, δεν θα συνεχιστεί. Στην πραγματικότητα, αναμένει ότι το δανέζικο νόμισμα θα αποτιμηθεί πλήρως, το 2019. Και με μοναδικό σκοπό της κεντρικής τράπεζας της χώρας να υπερασπιστεί την ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ, μια ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία καθιστά λιγότερο αυστηρή τη νομισματική αυστηρότητα στη Δανία.

Πουθενά αλλού οι άνθρωποι δεν έζησαν με αρνητικά επιτόκια τόσο καιρό, όσο ζουν στη Δανία, η οικονομία της οποίας είναι στην κατηγορία ΑΑΑ. Η πολιτική έχει προστατεύσει την ισοτιμία του νομίσματος, αλλά επίσης υπερχρεώνεται στην αγορά ενυπόθηκων δανείων και ωθεί εκείνους που προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα σε τοποθετήσεις σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Εν τω μεταξύ οι τράπεζες έχουν κάνει λιγότερο παραδοσιακό δανεισμό και περισσότερη διαχείριση του υφιστάμενου πλούτου.

Check Also

Η Γερμανική οικονομία απειλείται από το φάσμα της ύφεσης

Share Twitter Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο …

Bloomberg: Οι Βρετανοί τουρίστες δεν θα ξοδέψουν πολλά φέτος στις διακοπές τους

Share Twitter Οι Βρετανοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις διακοπές τους, ωστόσο η στερλίνα έχει μπει …