Τουρκία: Η αύξηση του επιτοκίου οδήγησε σε «ανάσταση» της λίρας

Σε απροσδόκητη αύξηση του επιτοκίου αναφοράς προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στον απόηχο της ανόδου της τιμής του πετρελαίου αλλά και της έντονης μεταβλητότητας του τουρκικού νομίσματος που οδήγησαν στην αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων.

Η κίνηση – έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της γειτονικής χώρας οδήγησε τη λίρα σε «άλμα».

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Νατζί Αγμπάλ προχώρησε στην αύξηση του το επιτόκιου repo μιας εβδομάδας στο 19% από το 17%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg που «έβλεπαν» αύξηση έως και 100 μονάδες βάσης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον κίνδυνο για ισχυρή άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η τράπεζα αποφάσισε «να εφαρμόσει μια εμπροσθοβαρή και ισχυρή πρόσθετη νομισματική σύσφιξη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Τα παραπάνω νέα οδήγησαν σε «άλμα» του τουρκικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου στις 7,4 λίρες/δολάριο περίπου, με την ισοτιμία να κινείται πτωτικά κοντά στο 2,2% (2:14 μμ).

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας τον Νοέμβριο, ο διοικητής Νατζί Αγμπάλ αύξησε το επιτόκιο κατά 675 μονάδες, ενισχύοντας την αξιοπιστία της τράπεζας στους κύκλους των επενδυτών.

Ο διοικητής δεσμεύτηκε να διατηρήσει συσταλτική νομισματική πολιτική έως ότου επιτύχει τον στόχο του για πληθωρισμό 5% μέχρι το 2023. Η τουρκική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις 5 Απριλίου.

 

Check Also

Καναδάς: Start up τροφοδοτεί ολόκληρη πόλη με θερμότητα από την εξόρυξη bitcoin

Τι σχέση μπορεί να έχει το bitcoin με τη θέρμανση; Μία start up στον Καναδά …

Γαλλία: Πρόστιμο 1.234.000 ευρώ στην Booking.com για μη τήρηση του τουριστικού κώδικα

Γαλλία: Πρόστιμο 1.234.000 ευρώ στην Booking.com για μη τήρηση του τουριστικού κώδικα Η ολλανδική εταιρεία …