Τουρκία: Βούλιαξε η τουρκική λίρα μετά την αποκάλυψη των FT για τα συναλλαγματικά αποθέματα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, μετά την αποκάλυψη των Financial Times ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας ενισχύει τα συναλλαγματικά αποθέματά της με βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και 1,9%, με την ισοτιμία του να αγγίζει τις 5,847 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Πιέσεις δέχτηκαν και τα κρατικά τουρκικά ομόλογα σε εγχώριο νόμισμα και δολάρια, οδηγώντας τις αποδόσεις τους υψηλότερα.

Το δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δανείζεται δολάρια και άλλο συνάλλαγμα από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας μέσω swaps και τα ποσά αυτά τα προσμετρά στα συναλλαγματικά αποθέματά της, κάτι που αναλυτές θεωρούν στατιστική αλχημεία.

Η Τουρκία έλαβε με τα swaps αυτά περίπου 13 δισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα, τα οποία κατέρρευσαν μετά την προσπάθειά της να στηρίξει την ισοτιμία της λίρας πριν από τις πρόσφατες δημοστικές εκλογές. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα δύσκολα θα μπορεί πλέον να στηρίξει την ισοτιμία της λίρας χωρίς επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα.

Check Also

Βετεράνος επενδυτής Mark Mobius: Αγοράστε χρυσό με κάθε κόστος!

Share Twitter Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius επιδοκίμασε έντονα την αγορά χρυσού, λέγοντας ότι η …

Χώρες που αντιμετώπισαν τη χρεοκοπία και πλέον τα ομόλογα τους έχουν μηδενικές αποδόσεις

Share Twitter Λιγότερο από μια δεκαετία πριν, οι επενδυτές έβλεπαν ελάχιστα κέρδη – μόλις αρκετά …