Τι ζήτησε η Μέρκελ από τον Ερντογάν

Η συνάντηση της Μέρκελ με τον Ερντογάν στην Αγκυρα δεν θύμιζε σε τίποτε από αυτές του παρελθόντος. Η κακή σχέση των δυο πλευρών έκανε το κλίμα ηλεκτρισμένο και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις που έγιναν μετά το τετ α τετ που είχαν. Μετά το τέλος της συνάντησης, η Γερμανίδα καγκελλάριος δήλωσε πως υπογράμμισε στον Ερντογάν τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. «Ακριβώς γι’ αυτό, συνέχισε τις υποδείξεις σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου» είπε και κατέληξε: «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας. Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο.

Από τη μεριά του ο  Ερντογάν έκανε πως δεν άκουσε τις …οδηγίες Μέρκελ, λέγοντας πως η συζήτησή του με την Μέρκελ επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο, προσθέτοντας ότι συζήτησαν για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Check Also

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Ο Ζελένσκι παρακαλά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επισπεύδει έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι …

Βρετανία: Η Λιζ Τρας «έβαλε χέρι» στον βασιλιά Κάρολο – Του απαγόρευσε να πάει…

Ο βασιλιάς Κάρολος ακύρωσε τα σχέδιά του να συμμετάσχει σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής για …