Σχετικά με δημοσιεύματα και αναρτήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην υπό διερεύνηση υπόθεση που σχετίζεται με τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και πιο συγκεκριμένα τις δημοσιεύσεις για λήψη καταθέσεων από δημοσιογράφους, αναφέρονται τα ακόλουθα:
Στο πλαίσιο διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, από μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας και με σκοπό την εξασφάλιση μαρτυρίας για διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, η λήψη κατάθεσης από δημοσιογράφους είναι απαραίτητη.
Τονίζεται ότι, οι δημοσιογράφοι δεν είναι ύποπτοι για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος και η διαδικασία που ακολουθείται εμπίπτει στο πλαίσιο του ανακριτικού έργου.
Οι δημοσιογράφοι δεν ανακρίνονται για τη δουλειά τους που βρίσκεται σε δημόσια θέα, αναφέρει σε ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών
Η ανακοίνωση
Κάθε δημοσιογραφική εργασία βρίσκεται σε δημόσια θέα παντού, δημοσιευμένη, αναρτημένη ή άλλως πως. Ως εκ τούτου, κάθε δημοσιογραφική εργασία, – ρεπορτάζ, συνέντευξη, άρθρο ή έρευνα – κρίνεται δημόσια για την ακρίβεια, την αντικειμενικότητα και την αλήθεια της. Συνεπώς, είναι αδιανόητο κάθε φορά που διερευνάται μια υπόθεση από τις διωκτικές αρχές του κράτους να σύρονται οι δημοσιογράφοι στις αστυνομικές διευθύνσεις για ανακρίσεις και καταθέσεις για κάτι που ήδη δημοσίευσαν και ανέλαβαν την ευθύνη. Η δημοσιογραφική εργασία δεν μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμη, ούτε και είναι αποδεκτό να ασκούνται οι οποιεσδήποτε πιέσεις για το περιεχόμενό της.
Η εσπευσμένη κλήση περίπου δέκα δημοσιογράφων διαφόρων τηλεοπτικών καναλιών στο ΤΑΕ Αρχηγείου της Αστυνομίας προκειμένου να καταθέσουν και να προσυπογράψουν την απομαγνητοφώνηση εκπομπών τους στις οποίες φιλοξενήθηκε ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δεικνύει αμετροεπή σπουδή, υπερβάλλοντα ζήλο και πλεονασματική μέριμνα, που, αν μη τι άλλο, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε κάθε ενεργό πολίτη αυτού του τόπου.
Οι αρμόδιες αρχές μπορούν βεβαίως να διερευνήσουν όποια υπόθεση κρίνουν επιβεβλημένο σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου, δημόσιου ή μη, του τέως Γενικού Ελεγκτή μη εξαιρουμένου. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι και το προϊόν της εργασίας τους δεν μπορεί να γίνονται μέρος της όποιας διωκτικής διαδικασίας. Αλλιώς η Πολιτεία μας κινδυνεύει να οδεύσει σε επικίνδυνες ατραπούς σε βάρος της διαφάνειας, του πλουραλισμού των απόψεων και της ελευθερίας έκφρασης. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά και με αποδέκτη, δυστυχώς και πάλι, τη Γενική Εισαγγελία: Αφήστε αλώβητο και απερίσπαστο το δημοσιογραφικό περιεχόμενο να φτάνει απρόσκοπτα στον τελικό αποδέκτη του που είναι ο πολίτης. Αυτός θα κρίνει και εμάς ως δημοσιογράφους αλλά και εσάς ως θεματοφύλακες της Δικαιοσύνης.