Τη “μεταφορά ηλεκτρισμού” συζητούν Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ

Στη Λευκωσία θα συναντηθούν την Πέμπτη οι υπουργοί Εμπορίου Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την πόντιση του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρισμού που θα συνδέει τις τρεις χώρες και θα ενωθεί με το πανευρωπαικό δίκτυο.

Όπως είπε στο ΡΙΚ ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νεοκλής Συλικιώτης, κατά τη συνάντηση των τριών ομολόγων θα συζητηθεί και η πρόταση του ιδίου για υγροποίηση του φυσικού αερίου στη Κύπρο, αντί για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού.

Η Ισραηλινή πλευρά εκτιμά ότι από το 1 τρισεκατομμύριο κυβικά φυσικού αερίου που περιέχουν τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα “Λεβιάθαν”, “Ταλίντ” και “οικόπεδο 12” της Κύπρου, περίπου το μισό θα μπορούσε να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες του Ισραήλ, κυρίως την ηλεκτροπαραγωγή, και η υπόλοιπη ποσότητα να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να πωληθεί σε καταναλωτές άλλων χωρών.

Το Ισραήλ μέχρι πρόσφατα εξαρτιόταν από την Αίγυπτο, οι συχνές όμως επιθέσεις που δέχτηκαν οι αγωγοί με τους οποίους τροφοδοτείται, σε συνδυασμό με τα εντεινόμενα προβλήματα στην παραγωγή αερίου στην Αίγυπτο, λόγω της πολιτικής αστάθειας, ωθούν σε σχεδιασμούς για πλήρη απεξάρτηση.

 

Check Also

ΥΠΕΣ: Διπλή εξωτερική περίφραξη και ενίσχυση της φρούρησης στο Πουρνάρα

ΥΠΕΣ: Διπλή εξωτερική περίφραξη και ενίσχυση της φρούρησης στο Πουρνάρα Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, …

Οικολόγοι: Η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν «κουκουλώθηκε» οριστικά

Η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν «κουκουλώθηκε» οριστικά, αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων …