Τελέστηκε το ετήσιο επίσημο μνημόσυνο πεσόντων του πραξικοπήματος

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τελέστηκε το ετήσιο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς υπεράσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Άμυνας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, η Εθνική Φρουρά, η ΕΛΔΥΚ, η αστυνομία και συγγενείς των πεσόντων.

Επιμνημόσυνη ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος είπε ότι «ο χρόνος δεν έχει επουλώσει τις πληγές. Τα επακόλουθα της προδοσίας και της τραγωδίας πιο επικίνδυνα από ποτέ σημαδεύουν τη ζωή και τις σκέψεις μας. Στην Κύπρο ζούμε ακόμα τις συνθήκες της τραγωδίας και της αβεβαιότητας».

Είπε ότι η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και πρόσθεσε ότι πραγματικός στόχος ήταν η νομιμοποίηση της Βρετανικής παρουσίας στην Κύπρο και η ικανοποίηση των επεκτατικών στόχων της Τουρκίας, η οποία επεδίωκε έξοδο προς την Ανατολική Μεσόγειο και ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής της παρουσίας, ώστε να καταστεί περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.

«Η συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου άρχισε να εξυφαίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, πολιτικά και στρατιωτικά. Εμπροσθοφυλακή υλοποίησης Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί και Έλληνες Κύπριοι συνοδοιπόροι», είπε.

Στη συνέχεια ψάλθηκε ο Εθνικός Υμνος.

Ακολούθησε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β` και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων στο κοιμητήριο.

Μεταξύ άλλων, στεφάνι κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Παναγιώτης Σαββίδης εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, η Εφη Ξάνθου εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγοι Συνεργασία Πολιτών, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Πνοής Λαού Δημήτρης Τριμιθιώτης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας ο Υπαρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Πεζικού Εμμανουήλ Χατζής, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών Γιάννης Αρμεύτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μητρώου Μαχητών Αντίστασης Λουκάς Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δημοκρατικού Κινήματος Σταύρος Κορνήλιος και τις οικογένειες των πεσόντων.

Τηρήθηκε στη συνέχεια ενός λεπτού σιγή και μετά ψάλθηκε ο Εθνικός Υμνος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τρισάγιο ότι «ο διχασμός μας έφερε σε αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις», προσθέτοντας ότι «το μήνυμα είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά, να έχουμε μια υπέροχη δημοκρατία, να βασιλεύει η δημοκρατία, η αγάπη, η ευτυχία, ο λαός μας να περνά χαρούμενος και ευτυχισμένος και να ανεβαίνει συνεχώς».

«Ο διχασμός πάντοτε φέρνει ανωμαλία, φέρνει χαλάσματα, πένθος, καταστροφή. Έχει 45 χρόνια που αυτός ο λαός υποφέρει και ένα μέρος του λαού έχει χάσει και τις πατρογονικές εστίες, εκτός από τους αγαπημένους του, και τις περιουσίες του, και αναμένει την ημέρα της δικαίωσης που φαίνεται ότι θα είναι μακρά. Και δυστυχώς μερικοί ακόμη είναι αδιόρθωτοι. Δεν έχουν καταλάβει το λάθος που έκαναν. Για αυτό πρέπει να εμπεδωθούν πάση θυσία σε όλους οι δημοκρατικές αρχές και να υπάρξει μεταξύ μας εκείνη η πολυπόθητη αγάπη και ειρήνη που θα φέρει την πρόοδο σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι σήμερα καταδικάζουμε το πραξικόπημα και τιμούμε την μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε, είπε, ότι ο διχασμός και η διχόνοια έχει στοιχίσει στο έθνος μας και οφείλουμε σήμερα να απορρίψουμε την διχαστική όξυνση, να μείνουμε μακριά από την πατριδοκαπηλεία, τα συνθήματα, τις επιλογές των άκρων και των συνθημάτων και αντιθέτως να στηρίξουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και να επιλέξουμε τον νηφάλιο πολιτικό διάλογο και τον αλληλοσεβασμό.

Μνημόσυνο των ευρισκομένων σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος

Παράλληλα, τελέστηκε σήμερα στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το ετήσιο τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των ευρισκομένων σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος κατά την 15ην Ιουλίου 1974.

Στεφάνια κατατέθηκαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Κλέλια Βασιλείου, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη από τον Ανδρέα Τελεβάντο, εκ μέρους του ΕΛΑΜ από τον βουλευτή Λίνο Παπαγιάννη, από την βουλευτή του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, την βουλευτή ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, εκ μέρους του Πατριωτικού Κινήματος, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, της Δράσις ΚΕΣ, της Κίνησης Μαθητών ΕΦΕΝ και τις οικογένειες των νεκρών.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ψάλθηκε ο Εθνικός Υμνος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Check Also

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ – Von der Leyen για τις τουρκικές προκλήσεις

Share Twitter Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ – Von der Leyen για τις τουρκικές προκλήσεις Ο Πρόεδρος …

Διάταγμα Αρχηγού: Απαγόρευση κυκλοφορίας αρθρωτών οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους

Share Twitter Με διάταγμα του  Αρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου απαγορεύεται η κυκλοφορία αρθρωτών μηχανοκίνητων …