Τα βακτήρια είναι υπέυθυνα για το υπερβολικό βάρος

Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου ίσως να είναι υπεύθυνα για το υπερβολικό σωματικό βάρος.

Το να έχετε τα σωστά βακτήρια στο στομάχι σας είναι σημαντικό στην απώλεια βάρους, την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Η νέα έρευνα από το Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι οι διαφορετικές αναλογίες των βακτηρίων του εντέρου μπορούν να καθορίσουν πόσο βάρος μπορεί να χάσει ένα άτομο – τα ευρήματα δείχνουν ότι η προσέγγιση «μια δίαιτα για όλους», δεν λειτουργεί.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 62 συμμετέχοντες που είχαν όλοι μεγάλη περιφέρειες μέσης. Τους δόθηκαν οδηγίες να ακολουθήσουν είτε τη Νέα Σκανδιναβική Διατροφή (σκούρα πράσινα λαχανικά, μούρα, δημητριακά ολικής αλέσεως) είτε τη Μέση Δανέζικη Διατροφή (άπαχο κρέας, αυγά, μαρούλι, καφές, όχι δημητριακά) και ομαδοποιήθηκαν με βάση το πόσο βακτήρια δύο διαφορετικών τύπων – πρεβοτέλα και βακτηροειδή- είχαν στο έντερό τους.

Οι δύο δίαιτες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ποσότητα ινών που προσφέρουν, καθώς η Νέα Σκανδιναβική Δίαιτα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις δίαιτες για 26 εβδομάδες. Μετά από αυτήν την αρχική περίοδο, όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη Νέα Σκανδιναβική Δίαιτα για ένα ακόμη έτος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλότερη αναλογία πρεβοτέλα σε σχέση με τα βακτηροειδή και ακολούθησαν τη Νέα Σκανδιναβική Διατροφή έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος από όσους είχαν την ίδια αναλογία, αλλά ακολουθούσαν τη Μέση Δανέζικη δίαιτα.

Όταν η αναλογία αντιστράφηκε, δεν υπήρχε διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο διατροφών.

«Τα άτομα με υψηλότερη αναλογία πρεβοτέλα / βακτηροειδών ήταν πιο θετικά στην απώλεια σωματικού λίπους ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως», εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mads Hjorth. «Οι πτυχές της Νέας Σκανδιναβικής Διατροφής που προάγουν την υγεία από την άποψη της ρύθμισης του σωματικού βάρους φαίνεται να ισχύουν κυρίως για ένα υποσύνολο του πληθυσμού, αλλά όχι για όλους», προσθέτει. «Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για το ήμισυ του πληθυσμού».

Η έρευνα ενισχύει την ιδέα ότι η διατροφή πρέπει να είναι προσωπική και αυτό που δουλεύει για ένα άτομο δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα για ένα άλλο.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι μια σημαντική ανακάλυψη ότι ορισμένα βακτηριακά είδη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και στην απώλειά του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Arne Astrup.

«Τώρα μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δεν οδηγεί πάντοτε σε απώλεια βάρους. Τα ανθρώπινα εντερικά βακτήρια αποτελούν σημαντικό μέρος της απάντησης και από τώρα και στο εξής θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους».

Check Also

Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test

Ένα στα πέντε rapid test αποτυγχάνει να εντοπίσει τον κορωνοϊό. Τα αρνητικά αποτελέσματα των rapid …

Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις

Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις Ανησυχία για την ικανότητα της νέας παραλλαγής …