Τέλος διαπραγματεύσεων με Total- Novatec για το “οικόπεδο” 9 – Στο παιχνίδι η ΕΝΙ- Kogas

Την έναρξη απευθείας διαπραγμάτευσης με την Ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ- Kogas, για το «οικόπεδο» 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Στην απόφαση οδήγησε το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλορωσική κοινοπραξία TOTAL και Novatec.

Το υπουργικό συμβούλιο, ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου,  αποφάσισε και την απευθείας διαπραγμάτευση στην TOTAL, για το «οικόπεδο» 10.

Το Υπουργικό Συμβούλιο , επεξήγησε ο κ. Στεφάνου, είχε υιοθετήσει στο τέλος Οκτωβρίου την εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες εταιρείες για τα ερευνητικά τεμάχια με αριθμό 2, 3, 9 και 11 στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα για τα τεμάχια 2 και 3 με την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ με την κορεατική Kogas, για το τεμάχιο 11 με την εταιρεία TOTAL και για το τεμάχιο 9 με TOTAL και Novatec.

Έγιναν εντατικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για το ερευνητικό τεμάχιο 9 το αποτέλεσμα δεν θεωρήθηκε όμως ικανοποιητικό,  και για αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, αποφάσισε να ανακαλέσει την έγκριση για την απευθείας διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 9 με την κοινοπραξία της TOTAL και Novatec και να κηρύξει τη λήξη των διαπραγματεύσεων.

Σε σχέση με αυτό και ενεργώντας στη βάση πάλι εισήγησης του Υπουργού Εμπορίου, που είναι ο αρμόδιος Υπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει για να ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 9 με την κοινοπραξία ΕΝΙ- Kogas στη βάση και της αξιολόγησης που έχει γίνει προηγουμένως για τις προτάσεις που έχουν κάνει οι συγκεκριμένες εταιρείες.

Οι  διαπραγματεύσεις για τα «οικόπεδα» 2 και 3 έχουν προχωρήσει και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Πρόοδος σημειώθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το 11.