Σωματικές συνέπειες από τα καταπιεσμένα συναισθήματα

Πόσα πράγματα κρατάτε μέσα σας καθημερινά; Πόσες σκέψεις και αισθήματα κρατάτε για τον εαυτό σας προκειμένου να μην προσβάλετε τους άλλους; Προσέξτε, γιατί στο τέλος το μόνο που καταφέρνετε είναι να καταστρέφετε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Η σύνδεση ανάμεσα στα καταπιεσμένα συναισθήματα και στην υγεία των αρτηριών έχει δειχθεί σε πολυάριθμες έρευνες που εξέταζαν το σύνδρομο της καρδιομυοπάθειας, γνωστό και ως «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς».

Είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται μετά από την επίδραση διάφορων στρεσογόνων παραγόντων όπως η θλίψη (για παράδειγμα, μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου), ο φόβος, η οργή ή ο αιφνιδιασμός από μια κατάσταση που δεν περίμενες να αντιμετωπίσεις.

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενείς που καταχωνιάζουν το θυμό βαθιά μέσα τους και δεν τον εκφράζουν, παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά στένωσης των αρτηριών, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τη ροή το αίματος στην καρδιά. Γενικά, η επιστήμη υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα, ιδιαίτερα η ανησυχία, η κατάθλιψη και ο θυμός, παίζουν το ρόλο τους στα προβλήματα υψηλής πίεσης.

Η ίδια σύνδεση ανάμεσα στην έκφραση των συναισθημάτων και την υγεία ισχύει και για τους πνεύμονες. Σε μια έρευνα, σε άτομα που υπέφεραν από άσθμα διδάχτηκε η «συναισθηματική ευφυΐα» και αυτό βελτίωσε τα αναπνευστικά τους συμπτώματα. Έμαθαν να κατονομάζουν το συναίσθημα που βιώνουν, να προσδιορίζουν το σενάριο που το δημιούργησε και να επιλέγουν έναν υγιή και ισορροπημένο τρόπο για να το καταπραΰνουν. Η πρακτική της συναισθηματικής ευφυΐας μείωσε τις κρίσεις βρογχικού άσθματος και βελτίωσε την ποιότητα της ζωής τους.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν επίσης καταδείξει ότι η συναισθηματική υγεία επηρεάζει την υγεία των μαστών.

Υπάρχει, μάλιστα, ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στη μακροχρόνια υπερβολική φροντίδα των άλλων και την ανικανότητα έκφρασης του θυμού από τη μια, και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού από την άλλη. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που θεωρούν την ανατροφή των παιδιών ως πηγή αυτοεκτίμησης και θηλυκής ταυτότητας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.

Ίσως οι γυναίκες με προβλήματα στους μαστούς να νομίζουν ότι όταν συγκρατούν τα συναισθήματά τους, φροντίζουν τους άλλους. Στην πραγματικότητα όμως, ο ρόλος του μάρτυρα δεν είναι τελικά ευεργετικός για κανέναν και, επιπλέον, είναι πολύ βλαβερός για το στήθος μας. Η μακροχρόνια μη υγιής έκφραση του θυμού, της κατάθλιψης και της ανησυχίας διαταράσσει τα κανονικά επίπεδα της στρεσογόνου ορμόνης κορτιζόνης, κι αυτό μπορεί να αμβλύνει την ικανότητα του οργανισμού για την πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το 75% των γυναικών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού έρεπαν προς την αυτοθυσία και φρόντιζαν τους άλλους περισσότερο από ό,τι τον εαυτό τους. Και όσον αφορά την ανάρρωση από τον καρκίνο του μαστού, έχει καταδειχτεί ότι το να ανοιχτεί και να λάβει η ασθενής την αγάπη και την υποστήριξη των άλλων είναι τόσο σημαντικό όσο και η αγάπη και η φροντίδα που προσφέρει εκείνη στους άλλους.

Το σώμα και το μυαλό είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Σε τέτοιο βαθμό που οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι το 40% του ανθρώπινου πληθυσμού αντιμετωπίζει ή έστω σε κάποια φάση της ζωής του έχει αντιμετωπίσει κάποιου είδους ψυχοσωματικής ασθένειας.

Η νευρικότητα, για παράδειγμα, μεταβάλλει την πέψη προκαλώντας διάρροιες και πονοκεφάλους. Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από υψηλά επίπεδα του στρες. Όταν αγνοείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας οδηγείτε το σώμα σας σε υψηλά επίπεδα άγχους.

Check Also

Υγεία: Αυτές οι 18 τροφές, προκαλούν εθισμό

Share Twitter Υγεία: Αυτές οι 18 τροφές, προκαλούν εθισμό Μήπως νιώθετε ότι δεν μπορείτε να …

Κορωνοϊός: Αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης για χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου

Share Twitter Κορωνοϊός: Αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης για χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική …