Συνέντευξη Στουρνάρα στους Financial Times:”Το 2013 θα είναι η χρονιά κατά της φοροδιαφυγής”

Καθοριστικό για το μέλλον της ελληνική οικονομίας και τη θέση της στην ευρωζώνη, θεωρεί το 2013 ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στους Financial Times. Ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ακόμη το ενδεχόμενο να βγει από την ευρωζώνη λέγοντας «μπορούμε να τα καταφέρουμε τον επόμενο χρόνο εάν τηρήσουμε το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ».Υποστήριξε ωστόσο ότι «το πρόβλημα θα είναι εάν το πολιτικό σύστημα βρει την κατάσταση πολύ δύσκολη για να τη διαχειριστεί», αναφερόμενος στον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών σχετικά με τη λιτότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει τα δύο κεντροαριστερά κόμματα να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, είναι αναγκαίο αλλά όχι αρκετό για να πετύχει μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η υλοποίηση», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας λέγονταςοτι ο επόμενος χρόνος θα «αφιερωθεί» στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, στην επίτευξη των αυστηρών όρων για τις ιδιωτικοποιήσεις, και στην απομάκρυνση γραφειοκρατικών εμποδίων για τις εισερχόμενες επενδύσεις.

Υποστήριξε, ότι η εκταμίευση της δόσης αυτή την εβδομάδα, των 34,2 δισ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές μετά από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, σηματοδοτεί μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά λεφτά, περισσότερα από όσα αναμέναμε, αφαιρεί μεγάλο μέρος του ρίσκου», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «ακόμη αντιμετωπίζουμε πιθανό ρίσκο μιας χρεοκοπίας».