Συνάντηση ΠτΔ – Άντρου Κυπριανού: Υπήρξε μια θετική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων

Συνάντηση ΠτΔ – Άντρου Κυπριανού: Υπήρξε μια θετική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε ένα νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων. Είχε συνάντηση σήμερα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα και υπήρξε μια θετική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, έγινε ενημέρωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Λουτ, συζητήθηκαν επιμέρους θέματα όπως το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το επόμενο εξάμηνο, όπως και θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο ποδόσφαιρο και άλλα.

Συζητήθηκαν τα θέματα της μεταρρύθμισης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετώπισε με πολύ θετικό τρόπο τη θέση του κ. Κυπριανού ότι πρέπει να τυγχάνουν προγενέστερης ενημέρωσης, ώστε να αποφεύγονται οποιεσδήποτε συζητήσεις στη Βουλή.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος θα δώσει σχετικές οδηγίες και επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει σχετική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και το κατά δυνατόν συναίνεση στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα θεμάτων που αφορούν τη μεταρρύθμιση και το σύνολο του λαού μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις επαφές του με τους αρχηγούς και των άλλων πολιτικών δυνάμεων».

Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα το απόγευμα, ο Εκπρόσωπος είπε «να περιμένουμε να ψηφιστεί σήμερα το τελικό κείμενο και θα προβούμε σε δηλώσεις. Όπως είπαμε και χθες, ευελπιστούσαμε ότι δεν θα είχαμε αρνητικά στο κείμενο, αλλά να περιμένουμε την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ έχει τη θέση ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν οχυρώθηκε όπως έπρεπε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστές οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των θέσεων και της πολιτικής που υιοθετεί η Κυβέρνηση με το ΑΚΕΛ. Η θέση μας είναι ότι είχαν γίνει όλα τα αναγκαία μέτρα, έγιναν διμερείς, τριμερείς συμφωνίες, καθορίστηκε νομικά η ΑΟΖ της Κύπρου, υπάρχει η πολιτική θωράκιση εξ ου και οι καταδίκες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, τις γείτονες χώρες. Ως εκ τούτου είναι μια διαφορετική εκτίμηση του όλου θέματος. Η θέση της Κυβέρνηση παραμένει ως είχε, σεβαστή η θέση του ΑΚΕΛ, παρά ταύτα στην αξιολόγηση έχουμε διαφορές».

Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει μια ευρεία σύσκεψη για τις 7 Φεβρουαρίου που ήταν προγραμματισμένη και θα αφορούσε μόνο τις κτηριακές εγκαταστάσεις σε συσχετισμό με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου η οποία, όπως όλοι αναγνωρίζουν, έχει πετύχει και δεν είχαμε οποιοδήποτε επεισόδιο από την ημερομηνία εφαρμογής της.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με τη δήλωση του Προέδρου στην εκδήλωση της ΕΑΚ, αλλά και τα όσα επακολούθησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να τεθεί στην ημερησία διάταξη και το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Να επαναλάβω την αποφασιστικότητα και τη βούληση του Προέδρου να προβούμε σε εκείνα τα αναγκαία μέτρα που η πολιτεία μπορεί να πάρει.

Παράλληλα να μεταφέρω παράκληση του Προέδρου: οποιοσδήποτε κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία που αφορούν το ποδόσφαιρο, να τα καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, και να επαναβεβαιώσω την αποφασιστικότητα του Προέδρου και τη βεβαίωση του να προστατεύσει η πολιτεία στον μέγιστο δυνατόν βαθμό οποιονδήποτε δώσει στοιχεία στις διωκτικές Αρχές.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, η πολιτεία δεν έχει πολλές δυνατότητες παρέμβασης, δεν μπορεί η πολιτεία να παρεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο Σώμα, όπως είναι η ΚΟΠ. Αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε και από την ΟΥΕΦΑ. Η πολιτεία μπορεί να συνδράμει με την αποφασιστικότητα που έχει δηλώσει ο Πρόεδρος ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα.

Θα συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς μέτρα και ενέργειες που πρέπει να ληφθούν».

Ερωτηθείς για το θέμα των καταγγελιών του Προέδρου της Ομόνοιας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «να αφήσουμε το θέμα του Προέδρου της Ομόνοιας σε ξεχωριστή σελίδα. Εκείνο που πρέπει να πω για το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης τον συνάντησε και τον βεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διερευνήσει τις οποιεσδήποτε καταγγελίες και χαρακτηριστικά του είπε ότι ‘δεν θα κουκουλωθεί το οτιδήποτε’.

Επίσης, τον βεβαίωσε ότι θα του παράσχει την οποιαδήποτε προστασία θέλει.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα παράσχει τη μέγιστη δυνατή προστασία και κάλεσε οποιονδήποτε, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Ομόνοιας, να δώσουν τα στοιχεία που έχουν στις διωκτικές Αρχές.

Πρέπει, επίσης, να πω ότι αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Η πολιτεία θα συνδράμει στην έκταση που μπορεί για να μπορέσουμε επιτέλους να καταπολεμήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο».

Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος αναφερόμενος στον θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη είπε ότι «πληροφορηθήκαμε με μεγάλη θλίψη τον θάνατο του φίλου Ουράνιου Ιωαννίδη, μιας εμβληματικής, πολυσχιδούς προσωπικότητας, που έχει γράψει τη δική του ιστορία, όχι μόνο στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά στα αθλητικά, στην παιδεία και σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Είναι μια μεγάλη απώλεια.

Να δώσουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους άλλους συγγενείς και να ευχηθούμε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Check Also

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το απόγευμα

Σχετικά χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά νεφώσεις …

Υπ. Υγείας: Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test σε δικαιούχους

Υπ. Υγείας: Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test σε δικαιούχους Στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού …