Συμμαχία Πολιτών: Τα έδωσαν όλα στις τράπεζες και τώρα κάνουν το άσπρο -μαύρο

Σε γραπτή ανακοίνωση, η Συμμαχία Πολιτών αναφορικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για αναστολή δόσεων τόνισε ότι « Τα έδωσαν όλα στις τράπεζες και τώρα κάνουν το άσπρο -μαύρο. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια… 9 μηνών…»

Από την ώρα της υπερψήφισης του νομοσχεδίου που προνοεί αναστολή δόσεων στα τραπεζικά δάνεια για περίοδο εννέα μηνών, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έχουν επιδοθεί σε μια ανελέητη εκστρατεία ψεύδους με στόχο να δικαιολογήσουν από τη μία την αδικαιολόγητη ψήφο τους και αφ’ ετέρου να παραπλανήσουν τους πολίτες και συγκεκριμένα χιλιάδες δανειολήπτες.

Η μεγάλη και πικρή αλήθεια είναι ότι οι τραπεζίτες τα παίρνουν όλα και δεν δίνουν τίποτα. Όσο και να επιχειρείται η αλλοίωση της ουσίας της νομοθετικής ρύθμισης που έχει υπερψηφιστεί, οι δανειολήπτες θα νιώσουν για τα καλά στο πετσί τους ποιος τους έλεγε την αλήθεια και ποιος το ψέμα. Ποιος ψήφισε υπέρ των πολιτών στην κρίσιμη ψηφοφορία και ποιος ψήφισε υπέρ των τραπεζών.

Με παραπλανητικές δημόσιες τοποθετήσεις και με υποκριτικές υποδείξεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα, ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ ενορχηστρώνουν την εκστρατεία για παραπληροφόρηση των δανειοληπτών. Ωστόσο η αλήθεια έχει ως εξής και καλό είναι να την γνωρίζει κάθε δανειολήπτης:

Οι μόνοι που κέρδισαν από την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι οι τράπεζες. Οι οποίες θα έβλεπαν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια να εκτοξεύονται σε ελάχιστους μήνες εάν δεν υπερψηφιζόταν το νομοσχέδιο, καθώς όπως είναι φυσικό επακόλουθο χιλιάδες δανειολήπτες θ’ αδυνατούσαν να είναι συνεπείς με την (οικονομική) κρίση που επιφέρει η πανδημία.

Αφού λοιπόν οι τράπεζες αποφορτίζονται από το βραχνά της εκτόξευσης των ΜΕΔ με την εννιάμηνη αναστολή των δόσεων των δανείων, δεν αποδέχονται ούτε να μειώσουν τα επιτόκια τους σε επίπεδο κοντά στο μηδέν! Άρα σε εννιά μήνες που θα ολοκληρώνεται η εφαρμογή του μέτρου για κάθε δικαιούχο δανειολήπτη, οι τράπεζες θα πάρουν τις δόσεις του δανείου που θ’ ανασταλούν (που δικαιούνται), θα πάρουν όμως και τους τόκους (που θα «τρέχουν» με τα σημερινά επιτόκια) καθώς και το ποσό του ανατοκισμού. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες τα πήραν όλα. Οι δανειολήπτες κερδίζουν τώρα μια ανάσα, την οποία όμως προβλέπεται να πληρώσουν πολύ ακριβά, εννιά μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου για κάθε δικαιούχο.

Είναι άξιον απορίας: Είναι αυτό δίκαιη κατανομή του οικονομικού κόστους της πανδημίας; Πώς θα συμβάλουν οι τράπεζες στην τιτάνια προσπάθεια της υπόλοιπης κοινωνίας; Πώς ανταποδίδουν στις αποκοπές και στις θυσίες που υπέστη ο κυπριακός λαός το 2013, για τη διάσωσή τους;

Καλό είναι λοιπόν οι πολιτικές δυνάμεις που συνέβαλαν στην υπερψήφιση του εν λόγω νόμου, να σταματήσουν να εμπαίζουν και να κοροϊδεύουν τους πολίτες. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια … μόλις εννέα μηνών.