Συζητήσεις κορυφής για φυσικό αέριο και μεταφορά ηλεκτρισμού

Ξεκινούν σήμερα στη Λευκωσία οι συζητήσεις για την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρισμού που θα συνδέει Κύπρο, Ελλάδα και Λευκωσία και θα ενωθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Θα εξετασθούν επίσης οι τρόποι εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη μεσόγειο. Ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης θα προτείνει την υγροποίηση του στην Κύπρο, αντί της δημιουργίας υποθαλάσσιου αγωγού.

Από το 1 τρισεκατομμύριο κυβικά φυσικού αερίου που περιέχουν τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα “Λεβιάθαν”, “Ταλίντ” και “οικόπεδο 12” της Κύπρου, περίπου το μισό, εκτιμά το Ισραήλ,  θα μπορούσε να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας αυτής, κυρίως την ηλεκτροπαραγωγή, και η υπόλοιπη ποσότητα να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να πωληθεί σε καταναλωτές άλλων χωρών

Το Ισραήλ μέχρι πρόσφατα εξαρτιόταν από την Αίγυπτο, οι συχνές όμως επιθέσεις που δέχτηκαν οι αγωγοί με τους οποίους τροφοδοτείται, σε συνδυασμό με τα εντεινόμενα προβλήματα στην παραγωγή αερίου στην Αίγυπτο, λόγω της πολιτικής αστάθειας, ωθούν σε σχεδιασμούς για πλήρη απεξάρτηση.

 

Check Also

Αν. Κ.Ε: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Γραπτή Δήλωση Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Νιόβης Παρισινού για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην …

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την επίσκεψή του σε Κύπρο και Ελλάδα

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την επίσκεψη του σε Κύπρο και Ελλάδα Αγαπητοί αδελφοί και …