Στουρνάρας: “Στα 4,5 δις το καθαρό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας”

Στα 4,5 δις ευρώ ανέρχεται το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.

“Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα, προς όφελος της κοινωνία,  όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κ.α” πρόσθεσε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Σουρνάρας επισήμανε τα εξής:

“Σε ό,τι αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, καταρχήν το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».

Από αυτά, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα  κλπ.  Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία. Αυτά τα έργα έμειναν στην κοινωνία.

Κατά συνέπεια, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα, προς όφελος της κοινωνία,  όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κλπ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα. Έφεραν τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Μόνο από το ΦΠΑ, που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε τεράστια δημοσιότητα.

Συνεπώς από την ανάλυση κόστους- οφέλους, προκύπτει ότι υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες περάσαμε στη λήθη. Φταίμε εμείς οι ίδιοι που αφήσαμε την Ελλάδα και  μπήκε στη μεγάλη κρίση. Δεν φταίνε οι Αγώνες γι αυτό. Το 2004 ήταν μια σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό.

Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό.

Η περαιτέρω αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας ΕΤΑΔ Α.Ε. εξετάζεται στο πλαίσιο του εκπονούμενου συνολικού επιχειρησιακού Σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων. Το εν λόγω σχέδιο θα βασιστεί σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση  και όχι σε αποσπασματικές λύσεις, που δεν πετυχαίνουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, τόσο για τα δημόσια έσοδα, όσο και για ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων.

Η αντιπολίτευση ερμηνεύει την προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, ως την πλήρη αποξένωση του δημοσίου από την περιουσία του. Αυτό δεν είναι σωστό.

Είμαι της άποψης ότι το Δημόσιο αποξενώνεται από την περιουσία του, όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται λεία και πεδίο πολλαπλών καταπατήσεων, όπως γλαφυρά αποκαλύπτουν και τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου, στα οποία αναφέρεται η ερώτησή σας.

Οι εικόνες εγκατάλειψης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων , όσο και των περιβαλλόντων χώρων τους δεν συνάδουν με μια χώρα, που αναζητά μια καινούργια προοπτική.

Έχουμε δυνατότητες, πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και θα το κάνουμε”.