Στη Κύπρο ο Γιώργος Κουμουτσάκος για τη κηδεία Χριστόφια

Στη Κύπρο ο Γιώργος Κουμουτσάκος για τη κηδεία Χριστόφια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία στην κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουν για τον πατριωτισμό του Δημήτρη Χριστόφια, ανεξάρτητα αν κάποιος διαφωνούσε ιδεολογικά μαζί του.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όσο και εάν διαφωνεί κανένας με ιδεολογικές τοποθετήσεις ή κατευθύνσεις, αυτό που έχει σημασία είναι ότι εκτιμάς τον άνθρωπο που υπερασπίζεται αυτά που πιστεύει. Το δεύτερο είναι η ανθρωπιά και η εντιμότητα και το τρίτο να αγνοείς τις ώρες της κρίσης τις όποιες αντιπαραθέσεις. Οι νενομισμένες τιμές που αποδίδονται στον Δημήτρη Χριστόφια είναι και οι πρέπουσες και οι οφειλόμενες. Από κει και πέρα η Ιστορία θα κρίνει τον καθένα».

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κουμουτσάκος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «βρίσκομαι στη Λευκωσία εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για να παραστώ στην εξόδιο ακολουθία του Δημήτρη Χριστόφια. Αυτή ήταν και η αφορμή της συνάντησης μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του εξέφρασα τα βαθιά μας συλλυπητήρια για την απώλεια ενός πολιτικού που ανεξάρτητα αν συμφωνούσες μαζί του σε πολιτικά, ιδεολογικά θέματα αναγνώριζες πάντα ότι είχε και το θάρρος, αλλά και την επιμονή να υποστηρίζει την προσπάθεια για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού. Άκουγες πάντα με προσοχή την άποψη του και για αυτό η απώλεια του αφήνει μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Τον τιμούμε για αυτό.

Πέραν, όμως, της κατάθεσης των ειλικρινών μας συλλυπητηρίων είχα τη δυνατότητα μιας εκτενούς συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά για την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος με ενημέρωσε πλήρως για τις τελευταίες εξελίξεις και τις δυναμικές του.

Από πλευράς μας επιβεβαιώσαμε τη διαρκή, ακλόνητη στήριξη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και για τη σύμπτωση των θέσεων μας για την ανάγκη να υπάρξουν ξεκάθαρα αποτρεπτικά μηνύματα προς την Άγκυρα. Και σε επίπεδο εθνικό, κυπριακό και ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Διότι η Άγκυρα με την πολιτική της αυτή δεν αντιστρατεύεται μόνο και δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αρνείται μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι αντίθετη και σε ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, δηλαδή τα συμφέροντα που είναι άμεσα συνυφασμένα με την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές και οδούς ενέργειας. Δηλαδή, η Τουρκία αντιβαίνει στη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Για αυτό η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι και καταδικαστική. Αλλά αν έρθει η στιγμή εκείνη που η Τουρκία θα επιμείνει σε αυτή τη διαρκή, αντιπαραγωγική και παράνομη ένταση, θα πρέπει η ΕΕ να μετακινηθεί από τις λέξεις και τις δηλώσεις, στις ενέργειες, και να αποφασίσει, αν έρθει εκείνη η στιγμή, και μέτρα και αντίμετρα και κυρώσεις για την Τουρκία.

Εμείς το απευχόμαστε αυτό, διότι ελπίζουμε ότι ενδιαμέσως η Άγκυρα θα συνειδητοποιήσει πού εξωθεί η ίδια τη θέση της και πόσο κακό κάνει πρωτίστως στα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, πόσο πολύ υποσκάπτει την ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική και πόσο πολύ γίνεται ένα κράτος που αντί να παράγει σταθερότητα, παράγει αστάθεια και αβεβαιότητα και ένταση στην περιοχή. Αυτός είναι ένας δρόμος που δεν τη συμφέρει.

Σε κάθε περίπτωση αν συνεχίσει αυτή την πορεία θα βρει τον Ελληνισμό ενωμένο απέναντι της».

Νωρίτερα, ο κ. Κουμουτσάκος υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μήνυμα του έγραψε τα ακόλουθα:

«Εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και ολόκληρης της παράταξης μας εκφράζω βαθιά συλλυπητήρια για την απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια. Ενός πολιτικού, που ανεξάρτητα αν συμφωνούσε κανείς μαζί του ιδεολογικά, τον αντιμετώπιζε πάντα με σεβασμό και προσοχή, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε ένας αληθινός πατριώτης που κατέβαλε άοκνες προσπάθειες και κατέθεσε ασίγαστη επιθυμία για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού. Τον τιμάμε για ό,τι προσέφερε».

Check Also

Οδηγούσε μεθυσμένος και συγκρούστηκε με μοτοσυκλέτα – Συνελήφθη 41χρονος

Γύρω στις 11 χθες βράδυ, ενώ 41χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητο του στην οδό Κώστα Μισιαούλη …

Βατόπουλος: Επανάληψη του σεναρίου της μετάλλαξης Δέλτα η Omicron με περισσότερα κρούσματα και βαριές νοσήσεις

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας επ αφορμής και της εμφάνισης της μετάλλαξης …