Στην Πράγα μεταβαίνει ο ΠτΔ για την άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην Πράγα μεταβαίνει ο ΠτΔ για την άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

H άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα και η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Πορτογαλίας ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή βράβευσης 2022 στη Φυσική του «Ιδρύματος Τάκη και Λούκη Νέμιτσα». Το βραβείο θα απονεμηθεί στον καθηγητή Παρασκευά Σφήκα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απονείμει το βραβείο και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, στις 9:30 το πρωί, θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Tην Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει τις εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 5 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στη διεθνή πρωτοβουλία της Κύπρου, η οποία έχει αναπτύξει σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων των χωρών της περιοχής και για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω επιστημονικών πρακτικών, ευθυγραμμισμένων με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η πρωτοβουλία της Κύπρου έχει εξασφαλίσει στήριξη από αριθμό αρχηγών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Πράγα, όπου στις 6 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών της ηπείρου, αλλά και η δημιουργία νέων προοπτικών συνεργασίας.

Την επόμενη μέρα, 7 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης και σειρά ζητημάτων που άπτονται των θεμάτων ενέργειας και οικονομίας.

Για την προετοιμασία τόσο της συνάντησης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα όσο και του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, σε τηλεδιάσκεψη με μικρή ομάδα ηγετών, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ.

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας κ. Μαρσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα. Κύπρος και Πορτογαλία διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις σε επίπεδο Κυβερνήσεων. Κατά τη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Ντε Σόουζα αναμένεται να συζητηθούν τρόποι περαιτέρω επέκτασης των σχέσεων Κύπρου και Πορτογαλίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ατζέντα θα βρίσκεται ασφαλώς και το Κυπριακό, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει τον Πορτογάλο ομόλογο του για τις συνεργασίες που ανέπτυξε η Κύπρος με γειτονικά κράτη, συνομολογώντας σχετικές συμφωνίες. Το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Πορτογαλίας.

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, στις 10:00 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι ο κύριος ομιλητής στην αντικατοχική εκδήλωση «Μέρες Μνήμης Μόρφου» στον Αστρομερίτη. Αναμένεται ότι θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της δικής μας πλευράς είναι η εξεύρεση λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο και θα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το βράδυ ίδιας ίδιας μέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022».

Check Also

59χρονος θα ταξίδευε προς Λονδίνο φορτωμένος παράνομα καπνικά…

Ένα πρόσωπο, ηλικίας 59 ετών, συνελήφθη από μέλη του Τελωνείου για το αδίκημα της παράνομης …

Kαταζητούνται 4 πρόσωπα για την επίθεση και ληστεία με πιστόλια και σπαθιά στην Πάφο

Τέσσερα πρόσωπα καταζητεί η Αστυνομία Πάφου για την υπόθεση επίθεσης και ένοπλης ληστείας στην Πάφο, …