Στεφάνου: 51 χρόνια μετά οι νεκροί μας, οι αγνοούμενοι ολόκληρος ο λαός μας αναμένουν δικαίωση

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα K.E. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου μετά την κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Καταθέσαμε και φέτος τα δάφνινα στεφάνια της τιμής και τα λουλούδια της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας προς τους πεσόντες ήρωες που προσπάθησαν, έστω προδομένοι και με πενιχρά μέσα, να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της εισβολής της Τουρκίας.

Το πραξικόπημα δεν έδωσε απλώς την αφορμή και το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει παράνομα στην Κύπρο, αλλά την ίδια ώρα, μέσα στο πλαίσιο της προδοσίας και των νατοϊκών σχεδιασμών, διευκόλυνε την εισβολή της Τουρκίας και είναι αυτό που καθιστά το πραξικόπημα πράξη εσχάτης προδοσίας.

Από τότε, 51 χρόνια μετά, οι νεκροί μας, οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες, οι ανάπηροι, οι παθόντες, οι βιασμένες γυναίκες, οι πρόσφυγες, ολόκληρος ο λαός μας αναμένουν δικαίωση. Η δικαίωση, όμως, μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Μπορεί να επέλθει μέσα από την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Και αυτή η λύση δεν μπορεί παρά να είναι αυτή η οποία προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε, με το παρατεταμένο αδιέξοδο να συνεχίζεται και να παρεμβάλλει εμπόδια στην προσπάθεια επίτευξης λύσης, το καθήκον μας είναι να διαρρήξουμε το αδιέξοδο, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, να διαπραγματευτούμε στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες τα εκκρεμούντα ζητήματα που έχουν απομείνει και ασφαλώς, διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο, το οποίο είναι σημαντικό και μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή βάση, ώστε αν και εφόσον συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια και να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα συνεχίζουν την προσπάθειά τους και ανεξαρτήτως της απαισιοδοξίας που υπάρχει εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι υπάρχει προοπτική, ότι υπάρχει δυνατότητα. Ωστόσο, για να καλλιεργήσουμε αυτή τη δυνατότητα όσο περνά από το δικό μας χέρι ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ήταν απολύτως αναμενόμενο. Εξηγώντας ότι από τη στιγμή που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ διακρίνει ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο κοινό έδαφος, αφού η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν πλέον επισήμως μετακινηθεί στη λύση των δύο κρατών, αυτό που είχε σχεδιάσει ήταν να διατηρήσει την κινητικότητα στο Κυπριακό και να κάνει κάποια μικρά βήματα προς τα μπροστά όπως και έκανε στη Νέα Υόρκη.

Ολόκληρος ο διεθνής παράγοντας πλέον στρέφει την προσοχή του προς την εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό και το καθήκον που έχει τεθεί ενώπιον της κυρίας Ολγκίν μέχρι τον Οκτώβριο. Με βάση όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, θα επιχειρηθεί στην Κύπρο να προχωρήσουμε με την υλοποίηση επιπρόσθετων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ασφαλώς το κεντρικό στοιχείο θα είναι η διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων, στη βάση της συζήτησης που έχει ήδη γίνει.