Σπανάκι: Η σούπερ τροφή που μπορεί να κάνει νεότερο τον εγκέφαλο

Το σπανάκι λόγω των συστατικών του, θεωρείται μια σούπερ τροφή, που δυναμιτίζει τον οργανισμό μας.

Είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A,B,C, σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό μέσα σε σαλάτες ή βρασμένο ως συστατικό μιας καλοψημένης πίτας ή ως συνοδευτικό φαγητών.

Γι αυτό και ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων, Ποπάυ, σχεδόν κατάπινε μονομιάς μια κονσέρβα σπανάκι και αμέσως μετά ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό εχθρό με τις δυνατές γροθιές του. Αυτό μας φαίνεται, ως μία ακόμη υπερβολή, στην πραγματικότητα, κρύβει δόσεις αλήθειας, γιατί όχι μόνο δυνάμωνε τους μυς του ο Ποπάυ αλλά  βοηθούσε, χωρίς να το ξέρει, και τη μνήμη του.

Σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση μιας μερίδας σπανάκι, ή κάποιου άλλου πράσινου φυλλώδους λαχανικού, μπορεί να επιβραδύνει τη φθίνουσα πορεία της νοητικής λειτουργίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία και ο λόγος είναι η βιταμίνη Κ.

Ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο, ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες και την νοητική λειτουργία 954 ανθρώπων που διανύουν την τρίτη ηλικία, με μέσο όρο ηλικία τα 81 χρόνια, για 5 χρόνια και διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν πράσινα λαχανικά στη διατροφή τους είχαν και μεγαλύτερη νοητική οξύτητα.

Οι ερευνητές, βρήκαν ότι όσοι είχαν στην καθημερινή τους διατροφή μία με δύο μερίδες πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα, είχαν αντίστοιχη νοητική λειτουργία με άτομα 11 χρόνια νεότερα που δεν κατανάλωναν ποτέ λαχανικά.

Πέρα από το σπανάκι και άλλα λαχανικά όπως είναι η λαχανίδα (kale) μπορούν να είναι αποτελεσματικά και να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου. Είναι η πρώτη έρευνα που τονίζει τα οφέλη της βιταμίνης Κ στον εγκέφαλο.

Η ομάδα των ερευνητών πιστεύει ότι και άλλα τρόφιμα που έχουν παρόμοια θρεπτικά στοιχεία με τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα καρότα και σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνά τους.

«Λόγω ότι η νοητική λειτουργία του εγκεφάλου είναι σημαντική στη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, η κατανάλωση πράσινων λαχανικών μπορεί να είναι ένας φτηνός, απλός και καθόλου επεμβατικός τρόπος για να προστατεύσει κανείς τον εγκέφαλό του από αυτές τις νόσους», αναφέρει η Martha Clare Morris, μέλος της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου.

Check Also

Πόσο θα αδυνατίσετε περπατώντας μια ώρα την ημέρα…

Share Twitter Το περπάτημα αποτελεί εξαιρετική μορφή άσκησης που μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια …

Αποτελεσματικοί τρόποι να ρυθμίσετε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα

Share Twitter Υπέρταση… Ο σιωπηλός δολοφόνος που δεν εκδηλώνεται πάντα με συμπτώματα και όμως αποτελεί …