Σε Αθήνα και Σκόπια τον Ιανουάριο ο Μάθιου Νίμιτς για το “όνομα”

Με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας και την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το θέμα του “ονόματος”, ο Μάθιους Νίμιτς, θα έχει συναντήσεις με ανώτερους κυβερνητικούς εκπροσώπους σε Αθήνα και Σκόπια, από τις 11 έως τις 8 Ιανουαρίου.

Θα είναι η συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει με εκπροσώπους των δύο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι,  τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου, είχε καταθέσει σειρά προτάσεων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς είχε μιλήσει τον Νοέμβριο για «καλή διάθεση» και από τις δυο πλευρές. Στο επίκεντρο της συζήτησης είχε βρεθεί το «Μνημόνιο Κατανόησης» που είχε αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και στηρίζει με συνέπεια τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και την εντολή του κ. Νίμιτς προσωπικά», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, «που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαδικασία καθορίζοντας τις παραμέτρους λύσης».