ΣΕΚ: Απαιτούμε προστασία από την αχορταγία των τραπεζών

Έρμαιο στα χέρια των τραπεζών οι πολίτες

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η ΣΕΚ,  εκφράζει και πάλι την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση των εμπορικών τραπεζών να θεσμοθετήσουν την επιβολή χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από τα ταμεία καθώς επίσης και για την απόφαση τους να εισπράττουν από τους πολίτες €2 για την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφελείας, (π.χ. ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Υδατοπρομήθεια κ.λ.π.), από τα ταμεία.

Πρόκειται για καινούργιες τακτικές που λειτουργούν «στη λογική της χρέωσης των πάντων» και σχετικές λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες των εμπορικών τραπεζών.

Εκτιμάται πως οι αυξήσεις αυτές φαίνεται να συνάδουν με την εκπεφρασμένη πρόθεση των τραπεζών για μετάβαση στη νέα εποχή ψηφιακής τραπεζικής και στη μείωση του κόστους σε προσωπικό, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και κοινωνικές ευαισθησίες.

Οι πιο πάνω χρεώσεις – όπως βέβαια και αρκετές άλλες – αποτελούν πλήγμα και αδικία σε βάρος των πολιτών που γίνεται με την ανοχή και τη σιωπή της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι πρωτάκουστο οι πολίτες να υποχρεώνονται να καταβάλλουν τέλη για να παίρνουν λεφτά από τους λογαριασμούς τους.

Οι τράπεζες με αυτές τις τακτικές και με αυτές τις συμπεριφορές εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους σε βάρος κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού π.χ. συνταξιούχοι, εργαζόμενοι ή ακόμα και επιχειρήσεις που δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τη ψηφιακή οικονομία και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Είναι επίσης πρωτάκουστο και προκλητικό να χρεώνεις το χαμηλοσυνταξιούχο και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με €2 για την πληρωμή κάθε λογαριασμού.

Η ΣΕΚ καλεί όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας που ασχολούνται με την προστασία των καταναλωτών, (π.χ. υπουργείο Εμπορίου, αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κ.λ.π.), όπως επίσης και την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να παρέμβουν αυτεπάγγελτα και να λάβουν μέτρα προστασίας του καταναλωτικού κοινού από την αχορταγία των τραπεζών.

 

Check Also

Πάφος: Στην εντατική 26χρονος που πάτησε φίνα και τον δάγκωσε

Στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου νοσηλεύεται άνδρας μετά από δάγκωμα φίνας. Συγκεκριμένα, ο 26χρονος …

Νεκρή ηλικιωμένη: Σήμερα το μεσημέρι η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού της 87χρονης

Σήμερα το μεσημέρι θα διενεργηθεί η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού της άτυχης ηλικιωμένης γυναίκας …