Σαν σήμερα: Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας

Διεθνής Ημέρα για τη Δημοκρατία

Η Διεθνής Ημέρα για τη Δημοκρατία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU) από το 1997 ενώ θεσμοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007 και από τότε περισσότερα από 75 Κοινοβούλια διοργανώνουν κάθε χρόνο ειδικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της.

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση  καλεί κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη της να συμμετάσχουν στον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας, καθώς αποτελεί ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με το νόημα και τη σημασία της δημοκρατίας και ταυτόχρονα για ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ Κοινοβουλίων και πολιτών, ιδιαίτερα των νέων.

Η Δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της, από την Αρχαία Αθήνα έως τη σύγχρονη εποχή, όπου συνεχώς διευρύνεται γεωγραφικά, είναι το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Ο εορτασμός στοχεύει στην ανάδειξη των αξιών που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατία, μέσα από σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών από κράτη και πολίτες.

Στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται από το 2008 σε όλα σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Ο εορτασμός περιλαμβάνει διαγωνισμούς έκθεσης και ζωγραφικής, με βραβεία, που αθλοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων.

Στο φετινό του μήνυμα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται σε μια εποχή χαμηλής εμπιστοσύνης και μεγάλης αγωνίας. Οι άνθρωποι ανησυχούν για τις αυξανόμενες ανισότητες και τις ραγδαίες αλλαγές, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας. Διαμάχες παραμένουν άλυτες, το περιβάλλον παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η αδικία δεν τιμωρείται και ο πολιτικός χώρος συρρικνώνεται».

Η αληθινή δημοκρατία πρέπει να ακολουθεί αμφίδρομη πορεία και να βασίζεται σε συνεχή διάλογο μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών και των κυβερνήσεων.

Check Also

Αγία Σοφία και οι θυγατέρες της, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Share Twitter Αγία Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη: Τι γιορτάζουμε στις 17 Σεπτεμβρίου Μια μητέρα …

14 Σεπτεμβρίου: Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Share Twitter Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 …