Σαμαράς-Μπορίσοφ: Στο τραπέζι ενέργεια, εμπόριο, μεταφορές και Σκόπια

Στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας επισφράγισαν Αντώνης Σαμαράς και Μπόικο Μπορίσοφ.

Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών που κατέληξε σε συμφωνία για διασυνοριακή διάβαση Μακάζας Κομοτηνής, ανταλλαγή διπλωματικών υπαλλήλων, συμφωνία για τεχνολογίες και πληροφορική, καθώς και συνεργασία για ποιότητα σε παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασυνοριακή συνεργασία, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίστηκαν άριστες και από τις δύο πλευρές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολυεπίπεδη τη συνεργασία με τη γείτονα χώρα, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Αγροτική ανάπτυξη, τεχνολογία, επιστήμη, παιδεία και πολιτισμός, είναι μερικά από τα πεδία συνεργασίας. Επιβεβαιώθηκε παράλληλα η βούληση συνεργασίας πιο στενά στον οικονομικό, τουριστικό και διπλωματικό τομέα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασυνοριακή συνεργασία, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Οι δύο πρωθυπουργοί έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις και τους αλυτρωτισμούς καθώς «δεν οδηγούν πουθενά…

Πρέπει να αντιληφθεί κάθε χώρα ότι τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτελέσουν προϋποθέσεις για ένταξη» είπε ο κ. Σαμαράς.

Έντονη ήταν η αναφορά του κ. Μπορίσοφ στη σκοπιανή ταινία που παρουσιάζει τους Βούλγαρους ως συνεργάτες των ναζί.
«Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρούνται η καλή γειτονία και ο αμοιβαίος σεβασμός από όλους, όπως τηρούνται από την Ελλάδα και την Βουλγαρία.Η Βουλγαρία έχει στηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ των κρατών των Βαλκανίων”.